Снимка: Twitter

Украинските знамена бяха издигнати на различни сгради в Херсон, включително областната администрация и полицейското управление.

На снимки, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че в града се вее и знаме на Европейския съюз.

Все още не е ясно кой контролира Херсон, но ако жителите се чувстват уверени да се появяват по улиците с украински знамена, това предполага, че вече няма видимо руско присъствие в града.

Още по темата

Една от публикациите показва младо момиче, държащо украинско знаме, чакащо "защитниците" на Херсон да се върнат в града.

Украинската новинарска компания Unian публикува снимката в Telegram заедно с описанието: "Хората чакат нашите защитници. Знамето вече се вее над Херсонската областна държавна администрация. Исторически ден! Слава на Въоръжените сили на Украйна!"

Клипове, публикувани малко по-късно показва как хората скандират "ВСУ", обграждайки войниците.

"Херсон се връща под украински контрол и части на въоръжените сили на Украйна навлизат в града", съобщи украинското министерство на отбраната в социалните мрежи.

"Маршрутите за отстъпление на руските нашественици са под огневия контрол на украинската армия. Всякакви опити за противопоставяне на въоръжените сили на Украйна ще бъдат спрени".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства изтеглянето на Русия от град Херсон и околните райони като победа.

Едва вчера главнокомандващият на Украйна обяви, че армията е напреднала 7 км на два фронта - но те все още са на известно разстояние от регионалната столица.

В публикация в социалните медии Кулеба говори за свалянето на руски плакат в Билозерка -  село на 10 километра западно от Херсон.

 

"Русия е завинаги тук", гласеше плакат в Билозерка край Херсон. Е, не е точно така!", пише Кулеба. "Към всички по света, включително АСЕАН, където съм в момента: Украйна печели още една важна победа в момента и доказва, че каквото и да каже или направи Русия, Украйна ще спечели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase