Снимка: БГНЕС

Руските военни получиха заповед да се изтеглят от украинския град Херсон, единствената регионална столица, която превзеха от началото на инвазията през февруари.

Руският командир в Украйна генерал Сергей Суровикин каза, че вече не е възможно да се продължи снабдяването на града.

Изтеглянето означава, че руските сили ще се изтеглят изцяло от западния бряг на река Днепър.

Това е значителен удар за армията, тъй като Русия е изправена пред украинска контраофанзива.

"При тези обстоятелства най-разумният вариант е да организираме отбраната по линията на преградата по река Днепър", каза генерал Суровикин на съвещание на висши военни ръководители.

Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-лидерът на Херсон Кирил Стремоусов е загинал в автомобилна катастрофа. Виждан като един от основните мажоретки на окупацията на Херсон, той предупреди само преди шест дни, че е "най-вероятно" руските сили да трябва да преминат на източния бряг.

Украинската победа в Херсон, една от основните цели на южната офанзива на Киев, ще бъде широко разглеждана като значителен удар за руския президент Владимир Путин, само седмици след високопоставена церемония в Москва, на която той обяви анексирането на Херсон регион заедно с още три региона.

Заповед за изтеглянето на войниците дойде и  от Сергей Шойгу.

"Животът и здравето на нашите войски винаги са приоритет. Вземете под внимание заплахата за цивилното население и уважавайте желанията на тези, които искат да напуснат. Осигурете прехвърлянето на военна техника през Днепър", нареди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase