Снимка: архив, БГНЕС

Русия изглежда депортира хора от Херсон и ги преселва на източния бряг на Днепър, за да ѝ послужат като човешки щит срещу очаквана украинска офанзива. В Киев са убедени, че Западът не бива да оставя това без отговор, пише Дойче веле.

Откакто руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните територии в Украйна, нараства загрижеността за населението в четирите провинции. Особено в района на Херсон, в южната част на Украйна, руските окупатори се опитват да преселят жителите в по-отдалечени райони, контролирани от Русия.

Още по темата
Като претекст за този ход служи обяснението, че Москва иска да защити населението от непосредствено предстояща украинска офанзива.

Човешки щит на източния бряг на Днепър?

"Това е чиста пропаганда", казва Наталия Хуменюк, говорител на оперативното командване на украинските въоръжени сили в южната част на страната. "Окупаторите използват цивилното население за отвличане на вниманието. Самите те се страхуват, защото знаят, че не могат да спрат настъплението ни и искат да прехвърлят цивилното население на източния бряг на Днепър, за да го използват като човешки щит."

Секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов определи т.нар. евакуация на населението като депортация и призова Запада да даде сериозен отговор на ставащото. "Такива депортации бяха извършени и в Крим през 2014 г., а светът тогава ги наблюдаваше безучастно. Сега отново правят същото и се оправдават с това, че искали да спасят живота на хората. Сегашната ситуацията е трудна, но няма съмнение, че ще си върнем цялата територия."

"Това би била катастрофа с невиждани размери"

Според Данилов опасенията, че руските войски могат да разрушат водноелектрическата централа на север от река Днепър с цел да отклонят вниманието от евентуално изтегляне от Херсон, са неоснователни. "Язовирът осигурява и водоснабдяването на Крим, така че, ако го разрушат, там няма да има вода години наред. Не мисля, че са достатъчно луди, за да взривят язовира. Това би била катастрофа с невиждани размери. Не знам как светът може или трябва да реагира на това."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase