Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин обяви въвеждането на военно положение в четирите украински области, анексирани от Русия - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

В момента руският лидер говори на заседание на Съвета за национална сигурност.

Путин също така обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни правомощия за сигурност на избраните от Русия лидери на окупираните региони.

"Ние работим за решаването на много трудни и мащабни задачи за осигуряване на сигурността и безопасното бъдеще на Русия, за защита на нашия народ. Тези, които са на фронта или се обучават на полигони и учебни центрове, трябва да усетят нашата подкрепа и да знаят, че имат зад гърба си нашата голяма, велика държава и единен народ", заяви Путин.

Очаква се съветът на федерацията на Русия, който трябва да се събере след края на заседанието на Съвета за сигурност, да одобри обявяването на военно положение, преди то да стане официално.

Макс Седън от Financial Times пише, че изявлението на Путин е ясен отговор на неотдавнашните военни неуспехи на Русия с напредването на контранастъплението на Украйна.

Путин не посочи веднага стъпките, които ще бъдат предприети при военно положение в четирите украински региона, незаконно анексирани от Русия. Но законодателството показва, че може да включва ограничения за пътуване и публични събирания, по-строга цензура и по-широки правомощия на правоприлагащите органи.

Кевин Ротрок, редактор в независимото руско издание Meduza, обяснява как обявяването на военно положение дава на Кремъл по-строг контрол върху окупираните райони: "Какво включва военното положение? Комендантски час, ограничения за пътуване и пребиваване, военна цензура, повече данни, скрити като класифицирани, ограничения и изземвания на оръжия и наркотици, забрани за трудови стачки, принудителен труд за защита и много други."

В обръщението си към Съвета за сигурност на Русия президентът Владимир Путин издаде указ, ограничаващ движението в и извън осем региона, съседни на Украйна.

Мерките се отнасят за южните райони на Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, които са близо до Украйна, и териториите на Крим и Севастопол, които Русия заграби от Украйна през 2014 г.

Той също така нареди да бъде създаден нов координационен съвет към министър-председателя Михаил Мишустин, за да се засили взаимодействието между различните правителствени агенции при справянето с боевете в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase