Снимка: БГНЕС

Има нов и потенциално много важен фактор в украинския конфликт: способността на украинците да използват наскоро доставени западни системи, за да ударят руските командни пунктове, логистични центрове и складове за боеприпаси далеч отвъд фронтовите линии.

През изминалата седмица имаше огромни експлозии в няколко окупирани района в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Наличните доказателства от сателитни изображения и западни анализатори показват, че атаката е била много ефективна.

Месеци наред украинските военни пледираха за прецизни артилерийски и ракетни системи с голям обсег от западни партньори. Сега те ги имат и ги разполагат със значителен ефект както в южната, така и в източната част на страната.

Украинската армия не разкрива много подробности, но Вадим Денисенко, високопоставен служител в Министерството на вътрешните работи, каза в сряда, че през последните две седмици, "най-вече благодарение на оръжията, които Украйна получи, успяхме да унищожим приблизително две дузини складове с оръжия и запаси от горива и смазочни материали. "Това със сигурност ще се отрази на интензивността на огъня от страна на руснаците", заяви той.

Най-добрата в класа е доставената от САЩ ракетна система за залпов изстрел HIMARS, но украинците са получили гаубици M777 както от САЩ, така и от Канада, и гаубици за голям обсег на действие Caesar от Франция.

Освен това Обединеното кралство се ангажира да предостави реактивни системи за многократно изстрелване M270 (MLRS), които са по-мощни от HIMARS, но не е ясно кога Украйна ще завърши обучението по системата и ще я разгърне.

Гъвкавостта на HIMARS е в името му: високомобилна артилерийска ракетна система. Неговата мобилност го прави по-труден за атакуване, а екипажът му може да се състои само от осем войници. Ракетите, доставени на Украйна, имат обсег от 70 до 80 километра. Техните GPS системи за насочване ги правят изключително точни. Както казва Мик Райън, военен анализатор и бивш австралийски генерал-майор: "Използват се за унищожаване на критични комуникационни възли, командни пунктове, летища и важни логистични съоръжения."

Ето защо висшите руски офицери са особено уязвими. Точността на HIMARS също означава, че украинците могат да се тревожат по-малко за цивилни жертви. Управляваните ракети са точни в рамките на два до три метра, казват двама представители на отбраната на САЩ пред CNN, което позволява на украинците да използват много по-малко снаряди, за да поразяват целите си.

HIMARS изглежда е бил използван в масиран удар срещу склад в град Нова Каховка в района на Херсон в понеделник вечерта. Ударът предизвика вторични експлозии и причини големи щети, според сателитни изображения, разгледани от CNN. Изображенията показват колко прецизна е била атаката, оставяйки само един малък кратер.

Местни проруски служители казват, че са открити части от една ракета HIMARS; серийните номера съвпадали с тези на оръжието.

Големи експлозии имаше и в регионите Луганск и Донецк, предизвиквайки множество детонации. Същото се случи в Шахтьорск в Донецк и в Херсонска област през уикенда, както и близо до Мелитопол в Запорожие миналата седмица.

Като цяло изглежда, че около дузина цели дълбоко зад руските линии са били поразени през юли, повечето от тях на поне 40 километра зад фронта - разстояние, на което точността със старите ракети "Точка-У" би било трудно досетаемо.

Украинците са стреляли с HIMARS през нощта, което прави по-трудно за руснаците да забележат и поразят пусковите установки. Руските сили изпитват трудност да се бият през нощта от началото на конфликта и украинците все още използват това в своя полза.

Смяна на бойното поле

Прицелването може също да е било улеснено от начина, по който руската армия съхранява и премества оръжията си.

Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс, казва, че атаката в Нова Каховка разкрива "състоянието на логистичната война и за истинските проблеми, пред които са изправени руснаците".

Целта е била в непосредствена близост до железопътен възел, жизненоважен за руските логистични усилия за поддържане на тяхната офанзива. Това всъщност е абсолютно очевидна цел.

"Руснаците са оставили абсурдно лесен за локализиране основен склад за доставки точно там, където някой би очаквал да го намери. Или руснаците не са в състояние да реагират поради грешка на командването, или всъщност не могат да преместят депата, защото нямат движение по пътя", пише О'Брайън  в Twitter.

Бен Ходжис, бившият командир на американската армия в Европа, написа в Twitter след атаката в Херсон през уикенда: "Най-малко любимата работа в руската армия? Да боравят с боеприпаси."

На брифинг миналата седмица високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ каза, че "фокусът върху по-високи способности, прецизност, оръжия с по-голям обсег" за Украйна е най-отперд и в центъра.

В петък Пентагонът обяви доставка за Украйна на 1000 снаряда от 155-милиметрови артилерийски снаряди - по-нови боеприпаси с по-голяма точност, според официалния представител. Украинците изразходват 155-милиметровите боеприпаси със скорост от 3000 на ден. Подобно на HIMARS, по-точните патрони трябва да означават, че са необходими по-малко.

Служителят твърди, че HIMARS променя бойното поле. "Това, което видяхме, е способността на украинците да използват тези системи HIMAR, за да нарушат значително способността на руснаците да се движат напред. Ако руснаците смятат, че могат да надживеят украинците, те трябва да преосмислят това"

Руският военен репортер Юрий Котенок каза тази седмица, че HIMARS представлява "сериозна заплаха". Освободените райони на Херсонска и Запорожка области, ДНР и ЛНР, както и територията на Русия, попадат под възможния огън му."

Котенок, който има близо 300 000 последователи в Telegram, твърди, че руската противовъздушна отбрана трябва да бъде подобрена - както и прихващането на HIMARS, независимо дали е в транзит или е разположен. Той казва, че "Ако това продължи, е необходимо да се ударят центровете за вземане на решения. Нашите ограничения в ответните удари срещу врага са до известна степен непонятни за мен."

Друг руски репортер, Роман Сапенков, каза, че е бил свидетел на удара през уикенда срещу руската база на летището в Херсон.

"Бях поразен от факта, че целият пакет, пет или шест ракети, се приземи на практика върху една стотинка. Обикновено MLRS се приземява в широка зона, а на максимален обсег се разпръсква като ветрило", пише той, имайки предвид ракетите за залпов изстрел,, които са по-малко напреднали от HIMARS или M777. "Ясно е, че това е само началото... Те ще покрият всички командни пунктове и военни обекти, данните за това са събрани през последните 4 месеца."

Значението на палетите

Един от проблемите за руснаците може да е начинът, по който транспортират боеприпаси, където влиза в действие скромният палет.

Малко руски военни камиони включват кран за повдигане на тежки боеприпаси, които рядко се превозват на палети, а се товарят и разтоварват на ръка. Много остарели съветски камиони ЗИЛ са видени в Украйна.

Преместването на оръжия и боеприпаси по този начин е тромаво, отнема време и потенциално дава на вражеското наблюдение по-голяма възможност за откриване на такива пратки. Обратно, военните на Обединеното кралство и САЩ палетизират голяма част от своите боеприпаси или ги пренасят в контейнери.

Руският начин на война - както станахме свидетели през последните три месеца в Източна Украйна - разчита на огромни артилерийски залпове, за да стриват цели, преди да се продължи напред. Руската военна доктрина винаги е наблягала на масовото използване на артилерия, РСЗО и минохвъргачки. Това изисква постоянно снабдяване: някои анализатори изчисляват, че Русия използва поне 7000 снаряда и ракети на ден в Донбас, а често и много повече.

Сергей Хайдай, началник на регионалната военна администрация на Луганск, каза в сряда: "Руската армия не спира обстрела. Най-вероятно обаче спестява съществуващите запаси от снаряди, тъй като доставката им е прекъсната от работата на нашата нова дългосрочна армия."

Украински официални лица твърдят, че руснаците са извадени от равновесие поради нарастващата им способност за прецизни атаки на далечни разстояния.

В и около Мелитопол, например, руснаците наложиха ограничения върху движението на цивилни през последните дни. Този месец в района са нанесени най-малко два големи удара срещу руски бази.

Но за да могат украинците да поддържат това ниво на удари, е необходим безпрепятствен канал за муниции от Запада. Украинската армия преминава от организация, разчитаща до голяма степен на артилерия и ракетни системи от съветската ера – с недостатъчни боеприпаси – към използване на прецизни западни оръжия понс с достатъчно боеприпаси за няколко месеца.

Също така не е известно дали някой от шепата HIMARS, изпратени досега, е бил изваден от руски огън. Украинските военни и министерства на отбраната избягват да предоставят подробности за тяхното разполагане.

Райън предупреждава, че докато HIMARS "осигури на украинските въоръжени сили нова "Дълга ръка" за атака срещу руските нашественици, няма такова нещо като сребърен куршум във войната“.

Но американските служители са уверени, че точността на оръжието - както и на други точни системи с голям обсег - постепенно ще промени бойното поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase