Стотици украинци, включително цивилни и местни политици, са подложени на принудително задържане от руските сили в окупираните региони, твърдят от ООН пред BBC.

Длъжностни лица казват, че са проверили около 271 случая на принудително задържане, като много от задържаните са изправени пред изтезания.

Отделно украински политик сподели пред BBC, че е бил давен, след като е бил отвлечен от руската армия.

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар по твърденията.

Олег Пилипенко, избраният ръководител на Шевченковска обединена териториална общност в Южна Украйна, каза, че е бил заловен от руски парашутисти близо до Херсон на 10 март, докато доставял помощ на избирателите. 36-годишният мъж разказва, че е бил арестуван заедно с шофьора си и подозира, че арестът му е бил целенасочен, след като е споделил местоположението на руската артилерия с украинските сили.

"Мисля, че те започнаха да ме преследват от самото начало на войната. Смятам, че са планирали засада, защото са искали да ме хванат жив", казва той. Впоследствие Пилипенко е отведен на летище, където твърди, че е бил измъчван в продължение на три дни от руски парашутисти.

"Не докоснаха шофьора ми", спомня си Пилипенко. "Разпитваха само мен. Употребяваха физическо насилие, ток и ме обливаха със студена вода при минусови температури навън. Имах измръзване на краката, увредени ребра и вътрешни органи.“

Бащата на три деца допълни, че парашутистите са го били и с "гумена бухалка" и са го ритали,. Той също така твърди, че многократно е бил подлаган на електрически удари от руските войски. "На третия ден от всичко това бях толкова жестоко бит, че не можех да се движа самостоятелно. Нямаше да оцелея без моя шофьор, който ми помагаше през цялото време", разказва той.

Пилипенко казва, че по-късно е станал обект на война за територия между парашутисти, които са искали да го екзекутират за участието му в подпомагането на украинските сили да атакуват позициите им, и военната полиция, която е искала той да използва позицията си, за да помогне за организирането на размяна на затворници.

"Тези две групи имаха вътрешен конфликт за това кой ще се занимава по-нататък с този военнопленник. Парашутистите просто искаха да ме унищожат", обяснява Пилипенко. Офицерите от военната полиция в крайна сметка спечелиха битката и след като организираха 11 кръга от размяна на затворници, мъжът най-накрая е освободен на 10 юни.

Говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека (UNOHR) към ООН, чиято наблюдателна мисия в Украйна документира отвличанията, казва пред BBC, че най-малко 65 местни политици са били задържани от руските сили от началото на инвазията на 24 февруари. .

Той добавя, че наблюдателите на ООН са "документирали случаи на изтезания и малтретиране на цивилни, подложени на отвличане", които според тях са попаднали в импровизирани и бивши официални места за задържане, контролирани или от "руските въоръжени сили", или от "свързани въоръжени групи".

Оплакванията включват "достоверни твърдения за побой, душене, електрошок, сексуално насилие, изтезания на място и заплахи за екзекуция с огнестрелни оръжия, заплахи за физическо насилие срещу роднини и предоставяне на никаква или оскъдна храна", твърдят от UNOHR.

Русия се прицелва в останалите цивилни в Мариупол

В окупирания пристанищен град Мариупол съветник на избрания кмет на града твърди пред BBC, че е получил съобщения, че държавен служител е бил екзекутиран от руските сили, след като е прекарал известно време в ареста.

Петро Андрюшченко казва, че мъжът, който е бил директор в градската транспортна администрация, е бил съден и осъден на смърт от подкрепян от Русия съд.

BBC не успява независимо да провери информацията, а ООН казва, че въпреки че е получила "твърдения за убийства на цивилни в Мариупол извън военните действия, за които се твърди, че са извършени както от руските въоръжени сили, така и от свързаните с тях въоръжени групировки в града, все още е е в състояние да ги потвърди".

Но Андрюшченко потвъждава, че в региона продължават масови задържания и че около 10 000 души са били арестувани от руските сили.

Местни политици, които "не искат да работят с режима" или представители на "проукраински партии", са сред най-честите цели, обяснява той той.

Бивши полицаи, доброволци на Червения кръст и цивилни, които поддържат проукраински възгледи, също са били арестувани в града, твърди Андрюшченко , като много от тях са изпратени до бивши украински затвори и импровизирани "филтрационни" лагери.

Москва търси сътрудници

Дмитро Василиев, бивш председател на местния съвет в окупирания южен град Нова Хакова, казва пред BBC, че е бил арестуван от руски прокси сили от самопровъзгласилата се Донецка народна република през март.

Василиев е задържан 46 дни преди да бъде освободен. По време на задържането си той многократно е разпитван от облечени в балаклави пазачи, които го притискат да сътрудничи на окупационните сили.

"Бях викан на разпит около шест пъти", разказва 54-годишният мъж. "Въпросите бяха само за сътрудничество. Имате ли връзки с украинските служби за сигурност или военни?" Тогава накрая те просто ми предложиха да си сътруднича с тях."

Той казва, че побоищата от надзиратели в затвора са обичайна част от живота на задържаните в центъра за задържане в бивш полицейски участък в Нова Кахова.

"Не бях удрян, но други хора бяха - чувах го всеки ден", спомня си той. "Говорих с двама души. Единият беше възрастен мъж, който някога е бил шофьор на линейка в зоната на военната операция в Донбас."

Друг мъж в килията до него е бил "бит жестоко през първите няколко дни" от задържането му, добави той.

Василиев казва, че в повечето случаи не е имало причина или цел зад побоищата. Те бяха извършени "просто защото могат", казва той.

В последния си ден в ареста Василиев твърди, че служителите на затвора са му разкрили, че са служители от руската служба за вътрешна сигурност, ФСБ. Други украинци, отвлечени от руските сили, по подобен начин твърдят, че ФСБ е замесена в техните арести.

През март Виктория Рощина, журналист от украинската медия Hromadske, каза, че е била отвлечена и разпитвана от служители на ФСБ в окупирания град Бердянск. След като Виктория Рощина беше освободена от ареста, видео в стил заложник започна да циркулира в проруските канали в Telegram.

ООН казва пред BBC, че е документирало много случаи на служители на ФСБ, участващи в "задържането, изтезанията и малтретирането" на украински цивилни.

И Олег Пилипенко, и Дмитро Василиев остават на свобода, въпреки че Пилипенко продължава да работи на фронтовата линия на конфликта, като доставя помощ на своите избиратели. Но десетки украински служители остават в ареста.

Министерство на отбраната нарече задържането и изтезанията на местни политици "срамни" и каза, че всички обвинения трябва да бъдат разследвани спешно.

"Русия трябва да понесе основната тежест на отговорността", се казва в съобщението.

Руското министерство на отбраната не отговори на искания за коментар по обвиненията. Руското правителство по-рано отрече извършването на военни престъпления в Украйна. Главният прокурор на Украйна каза, че нейната служба получава 200-300 доклада за военни престъпления на ден, но не може да разследва всеки случай "правилно и ефективно" поради липса на достъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase