Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отхвърли предположението, че Доналд Тръмп може би щеше да спре Русия да нахлуе в страната му, в интервю за Newsmax.

Още по темата

Говорейки във вторник с водещия Роб Шмит, украинският лидер заяви, че "не може да предвиди" какво би се случило, ако Тръмп все още беше президент на САЩ.

Шмит предложи: "Има много американци, които вярват, че ако някой като Доналд Тръмп беше все още в Белия дом, това нашествие нямаше да се случи. Каква е вашата позиция?"

"Съжалявам, ако ще кажа нещо, което няма да харесва, но за нас като държава във война няма значение дали в Белия дом са демократи или републиканци", отговори Зеленски. "Хората на Съединените щати ни подкрепят."

Зеленски допълни, че "всеки може да стане президент на САЩ", включително тези, които не харесват Украйна, и тези, които са съпричастни с руския президент Владимир Путин.

"Някои може да харесват Украйна повече, други по-малко. Някои може да имат уважение към Путин, а други може и да нямат...но ценностите, за които страната ни се бори, определено са тези, които споделят в САЩ", каза Зеленски.

В деня, в който Украйна беше нападната от Русия, Доналд Тръмп заяви: "Ако бях на поста, тази смъртоносна ситуация в Украйна никога нямаше да се случи!". Тези думи дойдоха само часове след като той защити натрупването на сили на Русия по границите на Украйна и нарече хода Путин "гениален" и "умен".

Тръмп беше изправен пред импийчмънт от Камарата на представителите на САЩ през 2019 г. на фона на обвиненията, че неправомерно е притискал Украйна да предостави политическа помощ за преизбирането му, след като задържа военната помощ за Киев.

Във вторник Зеленски похвали отговора на администрацията на Байдън на войната на Русия и каза, че "най-важната е помощта от народа на Съединените щати".

"Те плащат данъците и парите, които се отпускат за подкрепа на Украйна, идват от данъците. Всичко това е хуманитарна, финансова, военна подкрепа за Украйна", каза той. "Затова съм благодарен на настоящия президент на Съединените щати, както и на тези в политическите партии, които ни подкрепят."

Тази подкрепа включва пакет от 40 милиарда долара от военна, икономическа и хуманитарна помощ, както и ракетни системи с голям обсег, както Байдън обяви в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase