Снимка: БГНЕС
fallback

Смята се, че Русия е загубила стотици танкове в рамките на два месеца след нахлуването в Украйна.

Военните експерти приписват загубите на модерните противотанкови оръжия, които западните държави дадоха на Украйна, и на лошия начин, по който Русия използва своите танкове.

Oще по темата

Колко големи са загубите на Русия?

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че Русия е загубила над 680 танка.

Междувременно Oryx - военен и разузнавателен блог, който отчита военните загуби на Русия в Украйна въз основа на снимки, изпратени от зоната на войната - казва, че Русия е загубила повече от 460 танка и над 2000 други бронирани превозни средства.

Според Rand Corporation и IISS Русия е имала общо около 2700 основни бойни танка в началото на конфликта.

Колко ефективни са били противотанковите оръжия?

САЩ доставиха на Украйна 2000 противотанкови ракети Javelin в началото на конфликта и оттогава са изпратили поне още 2000.

Javelin могат да бъдат изстреляни, така че ракетата да експлодира на върха на танка, където бронята е най-слаба според техния производител Lockheed Martin.

Много руски танкове са снабдени с реактивна броня, която поема удара на ракети. Въпреки това, Javelins са снабдени с две бойни глави. Едната издухва реактивната броня, а втората пробива шасито отдолу.

Обединеното кралство също е изпратило най-малко 3600 ракети NLAW. Те са проектирани да експлодират, докато преминават над относително изложената горна част на кулата на танковете.

"Javelin и NLAW са много мощни", казва Ник Рейнолдс, изследователски анализатор по сухопътна война в Royal United Services Institute (RUSI), пред BBC. "Без тази смъртоносна помощ ситуацията в Украйна би била много различна."

САЩ доставят на Украйна 100 противотанкови дрона Switchblade.

Известни като дронове "камикадзе", те могат да се завъртят над целта на мили от оператора и след това да се качат върху танк, унищожавайки го с бойната глава на върха.

Колко виновна е руската тактика?

В наши дни руската армия действа чрез батальонни тактически групи (БТГ), които са самостоятелни бойни единици, съставени от танкове, пехота и артилерия.

Точният състав на тези части може да варира, но като цяло те включват голям брой бронирани превозни средства, но относително малко пехотни войски.

"Русия има сравнително малко войски, които да използва", казва Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс, "Така че  БГТ са начин за създаване на бойна единица с много удари. Те са проектирани да атакуват бързо с много огнева мощ. Но имат много малка защита по отношение на пехотен персонал, който да ги ескортира и да отмъсти, ако бронираната колона бъде атакувана", допълва той.

"Това кара руската армия да изглежда като боксьор, който има страхотно дясно кроше и стъклена челюст."

Горната част на резервоара е най-малко защитената му част и зоната, към която се насочват съвременните ракети. Проф. О'Брайън казва, че липсата на руски въздушни патрули означава, че украинските войски са намерили как лесно да заемат позиции за засада на руски танкови колони.

"Русия не е получила надмощие във въздуха в началото на конфликта", казва той, "и затова не могат да патрулират в небето, забелязвайки движението на украинската армия. Това означава, че украинските войски са успели да заемат добри огневи позиции за засади и са успели да нанесат много щети по този начин."

Колко загуби се дължат на руската некомпетентност?

Според данните на Oryx половината от танковете, които Русия е загубила, не са унищожени или повредени от врага, а са пленени или изоставени.

Експертите обясняват това с логистични неуспехи и некомпетентност на руските войски.

"Виждали сте снимки на руски танкове, влачени от трактори на украински фермери", казва проф. О'Брайън. "Някои от тези танкове бяха изоставени, защото са останали без гориво. Това е логистичен провал. Някои заседнаха в пролетната кал, защото висшето командване нахлу в неправилното време на годината."

"Суходните войски на Русия са съставени от много наборници и новобранци. Това ги прави, в световен план, бойни сили с ниско до средно качество", казва Ник Рейнолдс от RUSI. "Много танкове са изоставени поради лошо шофиране. Някои са паднали от мостове. Други са забити в канавки. Липсва възможността на войските да използват оборудването си. Но често войниците просто изоставят превозните си средства и бягат. Така че липсва и воля за битка."

Украинското правителство дори издаде инструкции как гражданите да се отнасят към пленените танкове. Властите също така потвърдиха, че всеки, който намери такива "бойни трофеи", не е трябвало да ги декларира за данъчни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

244

Анонимен

преди 2 години

търся от друсалките на Стали, аааа Путин. Не знам за руския народ, но Русия ВИНАГИ Е БИЛА НАШ ВРАГ и това е документирано и от самите руснаци - ето само за вкус:1944 г. СССР напада България, инсталира правителство и отнема целият резерв на Българската народна банка без никаква отчетност.1946 г. Под давление на СССР е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и македонска история1959 г. - целият златен резерв е изнесен в Москва

243

Анонимен

преди 2 години

Ххаха Днес бг с какво се дРУсате, нещо много силни наркотици ползвате хаахахха Няма никакъв шанс Русия да загуби и всички много добре го знаем. Единствената причина Украйна да не е все още новопоявилсе кратер на планетата земя, са цивилните, които Русия спасява. Иначе досега да са я заличили от картата. Нарк0ман4ета

242

Анонимен

преди 2 години

Ми щото като се опиташ да натъпчеш пералня в танк, все едното, танкът или пералнята, ще даде фира.

fallback