Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е на посещение в град Буча, където бяха открити стотици цивилни жертви, убити от руските окупатори.

Още по темата

Той огледа пътя, по който попадна руска колона в засада и разговаря с местни жители, заявявайки категорично, че Русия е извършила военни престъпления и геноцид в Украйна.

Попитан от BBC дали все още е възможно да се обсъди мир с Русия, той отговаря: "Да, защото в Украйна трябва да има мир. Ние сме в Европа в 21-ви век. Ще продължим усилията - дипломатически и военни."

"Всеки ден, в който нашите бойци навлизат и отвоюват територия, виждате какво се случва", заяви украинският лидер пред репортери в опустошения от боевете град, облечен в бронежилетка и придружен от военни.

Междувременно започват да се появяват все повече и повече разкази от първо лице за ужаса в Буча. Един от опечалените е Владимир. Той стои на ръба на масов гроб в украинския град Буча, в покрайнините на Киев. Той хваща главата си с ръце, а след това ги вдига към небето от мъка.

"Братко, толкова дълго те търсихме", казва той и избухва в сълзи. Брат му Дмитрий е в неизвестност от около седмица, а съседи казали на Владимир, че може да е погребан тук.

"Мислехме, че си жив", ридае Владимир пред репортери на CNN.

Вътре в гроба телата са натрупани едно върху друго, предимно в черни торби, но някои с крайници, стърчащи от почвата. Следи по прясната почва намекват, че може би под тях са заровени още тела. Десетки други тела лежат направо  на улиците. 

Киевската регионална полиция и местните жители казват, че смятат, че най-малко 150 души са погребани в масовия гроб, но кметът на Буча казва, че броят на загиналите може да достигне 300.

Владимир се събира, утешен от съпругата си Анна и съседката Любов, и си тръгва. Той казва, че вярва, че брат му е погребан там, но тъжната реалност е, че не може да знае със сигурност.

Жителите казват, че гробът, който се намира зад църквата "Св. Андрей и Вси светии Пиервозванно", е започнал да се копае в началото на нахлуването на Русия в Украйна.

Докато руските сили се оттеглят от района около Киев, ужасите от нахлуването на Москва в Украйна все повече излизат наяве. Смъртта и разрушенията, донесени от руската военна машина, са кристално ясни в Буча, - някога перспективен район в покрайнините на Киев за млади двойки, търсещи сравнително нови жилищни комплекси, големи тревни площи и добри училища.

Но сега, един път в града, край който се издигат дървета, сега е осеян с изкривени останки от руски конвой, попаднал в засада от украинските сили. Най-обезпокоителното е, че отстъплението на Русия разкри най-малко 20 тела, разположени на една улица в събота. Някои са с вързани ръце зад гърба, други лежат смачкани под велосипедите си.  Властите описват това като екзекуция от руските окупатори.

"За тези убийства, за тези изтезания, за тези оръжия, откъснати от експлозии, които лежат по улиците. За изстрели в тила на вързани хора. Ето така сега ще се възприема руската държава. Това е вашият образ", каза Зеленски във видеообръщение в неделя.

От своя страна Русия отрече каквото и да е участие, като твърди, че не е насочена към цивилни и казва, че изображенията на тела по улиците на Буча са фалшиви.

Вътре в областта пътищата са осеяни с унищожени руски бронирани превозни средства – включително танкове – попаднали в засада от украински дронове или единици с ръчни ракетни установки, предоставени от НАТО, като Javelins и системи за леки противотанкови оръжия от следващо поколение или NLAW . В някои случаи цели колони от руска бронирана техника са  хванати в тесни жилищни пътища, преди да бъдат унищожени.

"Те мислеха, че могат просто да карат по улиците и да минат. Че ще бъдат посрещнати, сякаш са добре дошли тук", казва Валери Спичек, служител от украинската национална полиция. "Може би смятат, че е нормално да се движат наоколо, плячкосвайки, да разрушават сгради и да се подиграват на хората.Но нашите войници не го позволиха", добавя той.

Превозните средства сега ръждясват там, където са спрели - доказателство за тежките загуби, които Москва претърпя, преди да бъде изгонена от района около Киев.

Унищожаването се простира до повечето сгради и друга инфраструктурата наоколо, като много малко къщи са останали непокътнати. В по-голямата част от домовете вече не може да се живее след офанзивата на Русия срещу столицата.

69-годишният Константин Момотов избра да остане в Буча, за да гледа двете си кучета. "Войски с буквата V, което означава "изток", пристигнаха тук. Имаше много от тях. Започнаха да стрелят със зенитни оръдия, за да сплашат. Беше на третия ден от войната", разказва той пред CNN.

Войниците убиват младия му съсед. Момотов обаче казва, че не се страхува. "Вече съм стар и изпратих децата си в Полша."

Въпреки касапницата, жителите, оцелели от ужасите, отново възстановяват живота си. Хората се опитаха да пазаруват в магазините за хранителни стоки в неделя, когато новината за предполагаемите зверства се разпространи по целия свят.

Западни и украински официални лица призовават Международния наказателен съд да разследва очевидното убийство на цивилни в Буча въпреки отричанията на Русия.

В самия град мъката се превръща в оглушителен гняв. Поглеждайки към небето, съседката на Владимир Любов се обръща към Русия и президента Владимир Путин: "Защо ни мразиш толкова много? От 30-те години на миналия век злоупотребяваш с Украйна. Просто искаше да ни унищожиш, искаше да си отидем. Но... всичко ще бъде наред. Вярвам в това", казва тя.

"Беше като сцена от филм", казва Тарас Шевченко пред The Guardian.

В 6 часа сутринта на 24 февруари, от кухненския прозорец на неговия апартамент на петия етаж с изглед към летище Гостомел, в северните покрайнини на украинския град Буча, Шевченко наблюдава как около 20 руски хеликоптера летят край града, а от тях на асфалта долу се приземяват парашутисти.

"Дори видях лицата на тези парашутисти", допълва той. Това беше моментът, в който започна войната за Буча.

Събитията, които се разиграха през следващите дни, каза 43-годишният Шевченко, бяха невъобразими.

Телата, прегазвани от танкове, се превръщат в "човешки килими", докато руснаците стрелят по дори възрастните хора, които се изпречиха на пътя им, разказва Шевченко.

Твърди се, че руски снайперисти са застрелвали мъжете, които се опитвали да избягат през полета, а сведенията за изнасилвания и убийства на млади момичета, които все още не са проверени независимо, вкарват ужас в сърцата на онези, оцелели и останали в града.

"Мъртви тела просто лежаха по улиците, не ни позволяваха да ги преместим", казва Шевченко. Той разказва за едно убийство, което не може да бъде проверено независимо. "Имаше един дядо, той вървеше с жена си, щяха да пресичат улицата, спряха ги някакви руснаци. Знаете какви са старците, просто обичат да си говоря с хората. Но те просто го застреляха, а на жената казаха: "Продължавай да вървиш." Тя се втурна към мъжа си и започна да плаче, а те казаха: "Ако искаш да легнеш до него, можем да застреляме и теб". Тя им каза, че трябва да вземе тялото, но те казаха: "Не, просто продължете да вървите." И тя продължи да върви, плачеше и вървеше. Случи се до Макдоналдс, на 30-40 метра от дома ми."

Докато пътува към Буча коренспондентът на BBC Йогита Лимайе се натъква на друга ужасяваща гледка в района край Киев, след изтеглянето на руските сили.

Тя заснема плитък гроб в село Мотижин, където са заровени четирима души, за които се твърди, че са застреляни от руски сили. Имаме замъглени части от картината.

Три от телата са идентифицирани като членове на едно семейство, включително кметицата на селото Олха Сохненко. Четвъртото тяло не е идентифицирано.

Олха Сохненко е родена през 1971 г. Съпругът й Игор е с пет години по-голям, а синът й Александър е роден през 1996 г., съобщава кореспондентът.

Семейството е взето за заложници от руски нашественици преди 10 дни, съобщава в Telegram кметът на село Макаров Вадим Токар.

Твърди се, че руските военни са дошли в къщата на Соненко, където са извършили обиски, откраднали са кола и напуснали.

"Те искаха да вземат само Олха, но съпругът й настоя той да отиде с нея – след шест часа отведоха и сина й", казва заместник-ръководителят на Киевския областен съвет Тетяна Семенова, цитирана от украински медии.

Тя споделя, че има подозрение, че "в селото е действал предател, който е казал на окупаторите къде живее кметът и активните селяни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase