Украински военни оглеждат унищожена руска техника в Буча. Снимка: БГНЕС

Стряскащи кадри на разпръснати тела по улиците, някои със завързани ръце. В продължение на стотици метри... "Адът на 21 век", "Зверство" или "Провокация"?

Русия и Украйна взаимно се обвиняват и засега не е ясно какво точно се е случило след оттеглянето на руските войски от града на 30 март.

Украйна: Клането в Буча е било съзнателно

"Клането в Буча е било съзнателно. Руснаците искат да унищожат колкото може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изхвърлим. Настоявам за нови опустошителни санкции от Г-7", написа той в Туитър.

Украинската страна публикува кадри, на които се виждат телата на мъже и жени, убити, докато са с вързани ръце.

"Най-тежките престъпления на нацизма отново са в Европа. Това е било направено съзнателно от Русия", посочи в Туитър от своя страна Михайло Подоляк, съветник в украинската президентска канцелария.

Труповете бяха разхвърляни на стотици метри разстояние.

Още по темата
"Всички те са били разстреляни... Руснаците ги убиваха с куршум в главата", увери пред АФП кметът на Буча Анатолий Федорук. "В Буча погребахме вече 280 души в общи гробове", защото беше невъзможно да го направим в трите гробища на общината, всички в обсега на руските военни, добави Федорук.

Русия: Поредната провокация

Руското министерство на отбраната заяви, че всички публикувани от украинските власти фотографи и видеоматериали, за които се твърди, че свидетелстват за някакъв вид „престъпления“ на руски военни в град Буча в Киевска област, са „поредната провокация“, предаде ТАСС.

От ведомството отбелязват, че през времето, когато това селище е било под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия. Всички руски части напълно са напуснали Буча на 30 март и изходите от града в северна посока не са блокирани, докато южните покрайнини, включително жилищните райони, са били денонощно обстрелвани от украински войски с голямокалибрена артилерия, с танкове и реактивни системи за залпово изстрелване.

„Доказателства за престъпления“ се появиха едва на четвъртия ден след изтегляне на руските сили, когато в Буча влязоха служители на Службата за сигурност на Украйна. Руското министерство на отбраната също така подчерта, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Фьодорук във видеообръщението си потвърди, че в града няма руски военни, но дори не спомена за застреляни по улиците местни жители

В интервю за американското издание Newsweek руският посланик в САЩ Анатоли Антонов заяви, че "САЩ умишлено премълчаха факта, че веднага след изтеглянето на руските войски въоръжените сили на Украйна подложиха град Буча на артилерийски огън. Това може да е довело до загуби сред цивилното население", каза Антонов. По думите му Киев „се опитва да прехвърли вината за всичките си зверства върху Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase