Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Зеленски предупреди, че Третата световна война може вече да е започнала, тъй като инвазията на Русия в Украйна е нападение срещу демокрацията.

Зеленски каза, че конфликтът, който е в третата си седмица, постави на карта "цялата цивилизация" и светът може да бъде на ръба на пълномащабна глобална война.

В интервю за NBC News украинският президент беше попитан дали разбира защо президентът Байдън се опасява да провокира Русия и да рискува "Трета световна война".

Зеленски отговоря: "Никой не знае дали тя вече не е започнала. И каква е възможността за тази война, ако Украйна падне, в случай, че Украйна ще падне? Много е трудно да се каже."

"Видяхме това преди 80 години, когато започна Втората световна война - никой не успя да предвиди кога ще започне пълномащабната война", допълва той.

Зеленски, който вчера се обърна към членовете на Конгреса на САЩ и поиска още оръжия, също предупреди руските нашественици, че украинският народ е "непобедим".

"Нашите хора ясно го демонстрираха", казва Зеленски. "Дори онези селища, които бяха разрушени до основи от руската артилерия, дори тези селища бяха оставени непокорени от руснаците."

Служители на американското разузнаване казаха пред Ню Йорк Таймс, че оценката за 7000 загинали в бойни действия на Русия е консервативна. Украинското правителство твърди, че е убило повече от 14 000 от войниците на президента Владимир Путин за двадесет дни битки, почти колкото 15 000 живота, загубени по време на десетгодишната съветско-афганистанска война от 1979-1989 г.

"Ако вашата война, войната срещу украинския народ, продължи, майките на Русия ще загубят повече деца, отколкото в афганистанската и чеченската войни взети заедно. Какъв е смисълът от това?", попита Зеленски.

Президентът казва също, че коридорите за евакуация от обсадения южен град Мариупол не могат да бъдат използвани, тъй като руските военни продължават да ги бомбардират. "Готови сме да изведем хората и да изпратим хуманитарна помощ. Но не можем да излагаме хората на обстрел по пътя", обяснява той.

Жителите, които преди това са избягали от града, се преместват в по-безопасни райони. Зеленски твърди, че 6000 души, включително 2000 деца, са били преместени за един ден.

Зеленски отново призова руските войници да се предадат, обещавайки да се отнасят хуманно с тях.

Той каза на собствените си граждани, че Украйна ще се възстанови бързо след щетите, нанесени от войната.

"Историческата реконструкция ще вдъхнови света", заяви Зеленски.

Британското министерство на отбраната заяви, че "руската инвазия в Украйна до голяма степен е спряла по всички фронтове", като е постигнала "минимален напредък по суша, море или въздух през последните дни" с продължаващи тежки загуби.

В него се посочва, че твърдата украинска съпротива означава, че по-голямата част от територията на Украйна и всички големи градове остават под контрола на Киев.

Един човек загина и трима бяха ранени от фрагменти от руска крилата ракета, свалена над Киев от украинската противовъздушна отбрана.

Междувременно ЮНЕСКО заяви, че ще изпрати бронежилетки и каски на украински журналисти, отразяващи войната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

270

Анонимен

преди 2 години

Заради този сега ние плащаме цената - вижте цените ! А сега ни задължават да търсим работа на бежанците. Ами ние българите ?! Нас кучета ни яли...

269

Анонимен

преди 2 години

Клоуна , айде по-полека със световната война ! Не ти ли стана ясно , че други държави няма да се включат , защото много ти се иска ? Тоя почва много да ме дразни !

268

Боки

преди 2 години

Тоя няма ли кой да го очисти и да спира войната.

fallback