Снимка: БГНЕС

Вече повече от седмица един танкер за суров петрол стои на празен ход в Балтийско море, след като британското правителство го санкционира за това, че е част от т.нар. сенчест флот, който превозва руски петрол.

Неговата съдба, както и съдбата на три други плавателни съда, срещу които Лондон е насочил санкциите си, е важна за Русия и за целия петролен пазар, пише Джулиан Лий, петролен стратег на Bloomberg.

Този кораб, "Робон", ще даде няколко сведения за уязвимостта - или не - на това, което е критичен компонент на руската търговия с петрол спрямо западните санкции.

Отдавна се говори, че Русия заобикаля санкциите, главно чрез използването на кораби като "Робон", построен през 1997 г.

Корабите често са по-стари, оперират с непрозрачни структури на собственост, съмнителни застраховки и плават под съмнителни флагове с най-лошите показатели за безопасност в бранша.

Тези кораби позволяват на Москва да пренася барели изцяло извън обсега на доставчиците на услуги от Групата на седемте. Това, от своя страна, позволи на руските компании да налагат по-високи цени за своя петрол, отколкото са разрешени от западния ценови таван. Тази горна граница позволява предоставянето на услуги от компаниите от Г-7, само ако цената на петрола е под определен праг.

Сенчестият флот оказва най-голямо подкопаващо влияние върху този ценови таван и до мерките на Обединеното кралство не беше направено нищо за прякото му преодоляване. Обикновено мерките са насочени към корабите, които незаконно използват западни услуги, но те по дефиниция не са танкери от сенчестия флот.

Всичко това прави санкционирането на Robon - и последващото му бездействие - интересно за наблюдение. До 13 юни нито една санкция на Г-7 не е била насочена срещу танкери само поради факта, че са част от сенчестия флот, както направи Обединеното кралство. Смята се, че ЕС скоро ще предприеме свои собствени мерки и ще бъде интересно да видим дали и този път ще го направи.

През декември Международната морска организация прие резолюция A.1192(33), в която призовава всички държави-членки и съответните заинтересовани страни да насърчават действия "за предотвратяване на незаконните операции в морския сектор от страна на "тъмния флот" или "флота в сянка". Вратата може да се отвори скоро.

Ако Обединеното кралство докаже, че подобни стъпки могат да бъдат разрушителни, това би било сериозна грижа за Русия и нейните купувачи на петрол. Това е особено вярно, защото смущенията могат да станат много по-лоши, ако или Министерството на финансите на САЩ последва примера.

Ако мерките се окажат разрушителни, те ще открият нов фронт за атака срещу достъпа на Кремъл до петродолари.

Например, ако САЩ предприемат подобни мерки със сходни резултати, показателите за риска за руската експортна търговия се променят драстично в очите на купувачите. При този сценарий флотът в сянка става ненадежден. Възможно е да получават петрол от кораб, с който не желаят да работят.

"Робон" и другите кораби, санкционирани от Великобритания, няма да останат блокирани за дълго. Купувачите ще пресметнат, че въздействието от разстройването на Лондон няма да е толкова голямо, пише Джулиан Лий.

Сега "Робон" е на сегашното си място без очевидна причина вече повече от седмица. Не е моя работа да преценявам предпазливостта, която купувач в Китай или Индия може да изпитва към използването на плавателен съд, който според него е накърнен по някакъв начин или при който възможността за последващи мерки е неизвестна.

Ако флотът в сянка стане неизползваем, какво ще стане с Москва? Може би ще се наложи връщане към западните доставчици на услуги, които сега се чувстват много по-мотивирани да гарантират, че товарите отговарят на ценовите ограничения. Това би било победа за Г-7.

Анализът на Лий е от сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Авторът е петролен стратег, който пише за Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase