Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Албина Арабаджи идва в България от бесарабско село край Одеса. Оставя съпруга си и брат му. Взима със себе си майка им, своите деца и племенника си.

Oще по темата
"Дойдохме преди два дни. Пристигнахме в 6:00 часа сутринта. Дойдохме с кола на доброволци, които ни посрещнаха на границата и ни транспортираха до тук. Преминаването през границите беше страшно. Не сме слизали от колата. Карахме наведени от страх. С три деца вътре беше много трудно", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

"Сполетя ни голяма беда, започна война и трябваше да избягаме. Избягахме от домовете си заради децата, за да не слушат изстрели", каза Мария Арабаджи.

Бягат сами - две жени с три деца. Албина оставя на фронта мъж, Мария - дете.

"Моите двама синове останаха там. Мобилизираха ги да защитават Украйна", обясни Мария.

"В момента те са в Одеса. Стоят и чакат, подготвят се за нападение, тъй като военните приближават от Николаев. Има атаки, тревоги, евакуация. Децата са в бомбоубежища и гладуват. В Мариупол има много наши приятели, които не излизат вече 5-6 дни навън. Може би вече не са живи, защото нямаме връзка с тях", разказа Албина.

Сега всичко, което им остава, е да чакат и да се надяват, че това ще се случи.

"Надяваме се да дойдат тук легално, а не като предатели на Украйна. Чакаме всичко това да свърши, военното положение да бъде прекратено, за да могат да напуснат страната, както много мъже направиха в началото. Защото път назад няма. Прогнозата беше, че всичко ще приключи за една седмица. Сега, на 11-ия ден казват, че това ще продължи дълго, защото голяма войска отива от Русия към Украйна", каза още Албина.

Сега двете жени и децата им живеят в хотел в София. Приютява ги безплатно, докога обаче не знаят.

"Благодарим на всички хора, които ни помогнаха и ни приютиха. Но не знаем какво се случи с нас утре", сподели Мария.

"Имаме нужда от помощ, за да се устроим тук - да си намерим работа, да запишем децата си на училище и детска градина. Аз имам две дъщери. Едната е на 3 години, другата е в 4 клас. Дойдохме заради децата. Ако бях само аз, нямаше да напусна дома си", призна Албина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Пич

преди 2 години

Горките хорица. Няма нищо по-лошо от това да видиш как животът на милиони е съсипан заради задкулисните планове на малцина. Бедните украинци нито очакваха, нито можеха да дадат обяснение защо всичко това им се стовари. Само можем да се молим утре да не ни се стовари и на нас заради тъпотията на собствените ни управници.

116

Престанете

преди 2 години

с манипулациите и фалшивите новини!Вижте как живеят бедните българи!

115

Анонимен

преди 2 години

Не бягайте тук. Иначе си бягайте къде очи ви видят. По-лоши сте от азиатските и африкански бежанци. Всякакви криминални елементи ще ни се натресат сега. А украинския подземен свят никак не е за подценяване и е много добре организиран.

fallback