Снимка: GettyImages

Руската страна обяви примирие и откри хуманитарни коридори да напускате на жителите на град Мариупол, съобщиха от министерството на отбраната.

В министерството уточниха, че хуманитарните коридори и маршрутите за напускане са съгласувани с украинската страна.

"Руските сили в Украйна ще прекратят огъня в 10:00 часа московско време, за да отворят хуманитарни коридори за излизане от градовете Мариупол и Волноваха", гласи съобщението на руското МО.

По-рано кметът на града Вадим Бойченко съобщи, че стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни след "безмилостни" атаки.

Още по темата
"Нашият приоритет е да установим прекратяване на огъня, за да можем да възстановим жизненоважна инфраструктура и да създадем хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града“, написа той в Telegram.

Превземането от Москва на този град с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна.

Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, и сепаратистки и руски войски в Донбас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase