Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на правосъдието предупреди американския мултимилиардерът Илон Мъск, че неговите лотарии за раздаване на милиони за регистрирани гласоподаватели в променящите се щати, може да нарушат федералния закон.

Мъск, който даде подкрепата си за Доналд Тръмп и харчи милиони долари в подкрепа на кандидатурата му. Мъск каза, че ще раздава всеки ден до изборите по един милион долара на случайно избран гласоподавател, стига той да се е подписал в петиции, съобщава американският канал CNN.

Мъск вече раздаде няколко милиона в ключови щати, но това породи съмнение, че действията му не са особено легални.  Ето защо от министерството на правосъдието на САЩ, което разследва потенциални нарушения, са изпратили писмо до основния от Мъск комитет и са ги информирали по този въпрос.

“Искаме да се опитаме да накараме над милион, може би два милиона гласоподаватели в щатите “на бойното поле” да подпишат петицията в подкрепа на Първата и Втората поправка“, каза Мъск при обявяването на лотарията на събитие на кампанията на Тръмп в Харисбърг, Пенсилвания, в събота. “Ние ще даваме един милион долара на случаен принцип на хората, които са подписали петицията, всеки ден, от сега до изборите”, каза тогава най-големият дарител в историята на изборите.

Редица правни експерти побързаха да предупредят, че това може да се разглежда като ефективен финансов стимул за регистриране за гласуване. Федералният закон забранява плащането на пари за регистрация на избиратели.

Мъск в своя защита отрича твърдението, че това е негов опит да увеличи броя на регистрираните избиратели, които в крайна сметка биха могли да осигурят победа на Тръмп. Той се аргументира, че всеки може да се подпише в петицията, независимо от партийната си принадлежност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase