Снимка: БГНЕС/ EPA

Международният валутен фонд (МВФ) заяви пред Би Би Си, че ако се стигне до широкомащабна търговска война между най-големите икономики в света, световната икономика може да се свие до размера на общата икономика на Франция и Германия.

Това се случва в момент, когато опасенията се засилват преди евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп.
Тръмп заяви, че планира да въведе универсален данък или мито в размер до 20 % върху целия внос в САЩ, а Европейският съюз вече планира ответни мерки, ако Вашингтон продължи с новия данък.

Миналата седмица Тръмп заяви, че „тарифата е най-красивата дума в речника“, а световните пазари и финансовите министри вече започват да приемат сериозно перспективата той да осъществи идеите си.

Заместник-управляващият директор на МВФ Гита Гопинат заяви, че Фондът все още не може да оцени спецификата на търговските планове на Тръмп, но смята, че „ако се стигне до много сериозно отделяне и широкомащабно използване на мита, може да доведе до загуба на близо 7% от световния БВП“.

„Това са много големи цифри, 7 % е на практика загуба на френската и германската икономика. Това е размерът на загубата, която би била“, продължи тя.

Гопинат заяви също, че митата на стойност стотици милиарди долари „са много различни от света, в който сме живели през последните две-три десетилетия“.

Заместник-ръководителят на МВФ допълни още, че друго от основните послания на Фонда на годишните му срещи е да предупреди за балониращите нива на световния държавен дълг.

Тя заяви, че настоящият период на стабилен икономически растеж е „момент да възстановите фискалните си буфери“, тъй като „това няма да е последната криза. Ще има допълнителни сътресения. Ще ви е необходимо фискално пространство, за да реагирате. И сега е моментът да го направите“.

Гопинат заяви, че е необходимо също така да се „погледне от добрата страна“ на устойчивата световна икономика след „няколко много тежки удара“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase