Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доклад на ООН на Службата на ООН по наркотиците и престъпността хвърля светлина върху потенциалната опасно тихоокеански островни държави да се превърнат в база за световни престъпни банди.

В доклада на службата, цитиран от Ройтерс, се казва, че рискът от трафик на наркотици и хора, от незаконен риболов и незаконен трафик на диви животни, от пране на пари и киберпрестъпления нараства в този регион по-бързо, отколкото в който и да е друг момент от историята.

Понастоящем в региона действат наркокартели от Северна и Южна Америка, незаконни мотоциклетни банди от Австралия и Нова Зеландия, както и азиатски престъпни групи, се казва в доклада. "Процъфтяващата престъпна екосистема в Тихоокеанския регион привлича мощни транснационални престъпни мрежи от различни краища на света“, сигнализира службата на ООН.

Констатира се, че са "налице са нарастващи опасения, че части от региона могат да се превърнат в ключови опорни точки, към които се насочват престъпните групи, които се занимават с редица незаконни дейности.“ Тихоокеанските държави и територии са особено уязвими поради своята изолация и икономическа уязвимост, както и заради високите нива на корупция и ограничения държавен капацитет, се казва в доклада.

Много тихоокеански острови в миналото са разчитали на страни като Австралия, за да им помагат в опазването на обществения ред - проблем, който се превърна в геополитически проблем, след като Китай разположи полицаи  на Соломоновите острови през 2022 година. Китайски служители има и в Кирибати.

По-рано тази година Австралия заяви, че Китай не трябва да развива никаква полицейска дейност в региона и че е отделила 400 млн. австралийски долара (270 млн. щатски долара), за да подпомогне обучението и разполагането на полицаи в региона.

САЩ, които също са обезпокоени от китайското влияние в региона, заявиха през август, че ще работят заедно с тихоокеанските страни, за да се противопоставят на наркотрафика, извършван от престъпни групи в Китай и Югоизточна Азия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase