Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Флорида отстраняват щетите от урагана "Милтън" и разчистват отломките, след като бурята помете крайбрежните села и градове, като разруши жилища, наводни улици и породи смъртоносни торнада, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко осем души са загинали, а мнозина изразиха облекчение, че "Милтън" не взе повече жертви и не причини още по-тежки поражения. Ураганът пощади гъсто населения град Тампа, а смъртоносната приливна вълна, от която се опасяваха учените, така и не се появи.

Ураганът “Милтън” не пощади американския щат и то само две седмици след опустошителния ураган "Хелийн”.” Милтън" наводни бариерните острови, отнесе покривната конструкция на бейзболния стадион "Тампа Бей Рейс" и събори строителен кран.

Докато жителите установяват какви са щетите върху имуществото им, над 2,5 милиона потребители във Флорида остават без ток и днес, както показват данните на специализирания сайт poweroutage.us.

Снощи поток от автомобили се насочи на юг по междущатска магистрала 75, която минава през средата на щата, след като хуманитарните работници и евакуираните жители се върнаха, за да оценят последиците. Покрай тях се движеха камиони и цистерни с гориво, както и преносими ремаркета с тоалетни и колона от автомобили на спешна помощ.

Жителите бързаха да разберат дали домовете им са разрушени или са оцелели, а намирането на бензин все още беше затруднено. Бензиностанциите все още са затворени чак до Окала, на повече от два часа и половина път на север от мястото, където "Милтън" достигна сушата като ураган от трета категория - близо до Сиеста Кий в окръг Сарасота - в сряда вечерта.

Наташа Дюкре и съпругът ѝ Тери са щастливи, че са живи. "Милтън" отнесъл ламаринения покрив на къщата им. Според Наташа решението да напуснат е спасило живота им. При връщането си намерили покрива на дома си, разпръснат на листове по улицата. Вътре изолацията от фибростъкло висяла на парчета, вещите им били подгизнали от дъжда и затрупани с парчета от разрушения гипсокартон.

Междувременно тематичните паркове във Флорида, включително "Дисниуърлд", "Юнивърсъл Орландо" и "Сий Уърлд" планират да отворят отново врати след оценка на последиците от бурята.

Международното летище в Орландо, най-натовареното в щата, съобщи, че днес възобновява полетите по вътрешни и международни линии, след като от снощи отново посреща пристигащи самолети. Летището е понесло незначителни щети. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase