Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън няма да пътува за Германия за среща на върха за обсъждане на “плана за победа” на Володимир Зеленски. Байдън реши да остане в родината си заради урагана “Милтън”, който набира скорост и се очаква да удари Флорида.

Белият дом каза във вторник вечерта, че президентът ще остане у дома, "за да наблюдава подготовката и реакцията" за урагана, допълва The Guardian.

Все още не е ясно как отсъствието на Байдън ще се отрази на предстоящата среща. Световните лидери трябваше да се съберат в американската въздушна база Рамщайн и да обсъдят “плана за победа” на Украйна.

Олаф Шолц, германският канцлер, обеща, че пътуването на Байдън ще бъде пренасрочено и допълни, че разбира причините на президента да го отмени. “Това щеше да бъде много важна среща и ние я подготвихме от всички страни“, каза Шолц.
 
По-рано тази седмица Германия потвърди, че на срещата ще се присъединят Кийр Стармър от Обединеното кралство и Еманюел Макрон от Франция. Очакваше се да присъстват общо 20 лидери.

Световните лидери трябваше да изслушат Зеленски, който щеше да представи последната версия на своя “план за победа“ за прекратяване на войната, който се очаква да се съсредоточи силно върху искането да се позволи на Украйна да изстреля Storm Shadow и други западни ракети с голям обсег дълбоко в Русия.

Байдън се противопоставя на това да позволи на Украйна да използва англо-френските ракети Storm Shadow, които разчитат на американска технология, или американски ракети Atacms.

Тръмп, а и много републиканци отдавна са скептични относно стойността на военната помощ за Украйна. В края на миналия месец Тръмп се срещна със Зеленски в Ню Йорк и каза след срещата, че иска да види “сключена справедлива сделка“ за прекратяване на войната, която сега върви към третата си зима.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase