Снимка: БГНЕС/ EPA

Докерите по източното крайбрежие на САЩ и крайбрежието на Персийския залив започнаха стачка във вторник, спирайки потока на около половината океански кораби на нацията, след като преговорите за нов трудов договор се провалиха, съобщава Ройтерс.
Стачката блокира всичко - от храни до превози на автомобили през десетки пристанища от Мейн до Тексас, при прекъсване, което анализаторите предупредиха, че ще струва на икономиката милиарди долари на ден, ще застраши работните места и ще подклажда инфлацията.

Профсъюзът на Международната асоциация на крайбрежните работници (ILA), представляващ 45 000 пристанищни работници, преговаряше с групата на работодателите на United States Maritime Alliance (USMX) за нов шестгодишен договор преди крайния срок на 30 септември в полунощ.
„В резултат на изтичането на основното споразумение между Морския алианс на Съединените щати (USMX) и Международната асоциация на крайбрежните превозвачи (ILA), има спиране на работата в пристанището на Вирджиния и други пристанища по източното крайбрежие на САЩ и Персийския залив,“ съобщи пристанищната администрация на Вирджиния, обявявайки спирането.

ILA каза в изявления в неделя и понеделник, че пристанищната стачка ще продължи и във вторник.
Стачката, първата на ILA от 1977 г., тревожи предприятията в цялата икономика, които разчитат на морския транспорт, за да изнасят стоките си или да осигурят решаващ внос. Стачката засяга 36 пристанища, които обработват набор от контейнерни стоки от банани до дрехи и автомобили.

Търговците на дребно, представляващи около половината от обема на контейнерните превози, усилено прилагат резервни планове, тъй като навлизат в своя изключително важен зимен празничен сезон на разпродажби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase