Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия трябва да се подготви за продължителна конфронтация със САЩ и е изпращала неколкократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията, заяви заместник-външният министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Продължаващата две години и половина война на Русия с Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г., смятана най-сериозната възможност за избухване на ядрена война. Настоящият конфликт навлиза в най-опасната си фаза, смятат руски официални лица.

От месеци украинският президент Володимир Зеленски призовава съюзниците на Киев да позволят на Украйна да използва западни ракети срещу руска територия.

Рябков, който отговаря за оръжейния контрол и отношенията със САЩ, заяви, че Москва няма илюзии относно отношенията, с оглед на "двупартийния антируски консенсус в САЩ".

"Трябва да се подготвим за дългосрочна конфронтация с тази страна. Готови сме за това във всеки един смисъл", каза

Рябков, цитиран от държавната агенция РИА Новости, допълва БНР.

Президентът Владимир Путин предупреди миналата седмица Запада, че Русия може да използва ядрено оръжие, ако бъде ударена от конвенционални ракети и че Москва би сметнала всяка атака срещу себе си, подкрепена от някоя ядрена сила, за съвместна атака.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase