Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви дарението на 1 милион дози ваксина mpox и най-малко 500 милиона долара на африканските страни в подкрепа на отговора им на епидемията, според високопоставен служител на администрацията, пише Reuters.

Oще по темата

Байдън ще направи съобщението в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН, и ще призове други страни да последват примера, коментира още източникът на медията.

През август Световната здравна организация обяви mpox за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път в рамките на две години, след огнище на вирусна инфекция в Демократична република Конго, която се разпространи в съседните страни и извън тях, включително Индия , предизвиквайки тревога.
„Не би било голяма изненада, ако има случай и в Съединените щати“, каза служителят, пожелал анонимност. „Ние наистина натискаме в момента, за да можем да реагираме ефективно в този момент. И мисля, че предвиждането на потенциални допълнителни съкращения в бъдеще ще ни затрудни все повече и повече да имаме стабилен отговор на тези видове огнища.“

Mpox може да се разпространи чрез близък контакт. Обикновено преминава леко, в редки случаи е фатален. Той причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной лезии по тялото.
Избухването в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като clade I. Но изглежда, че нов вариант, clade Ib, се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, включително сексуален контакт.

Един милион дози е в допълнение към 60 000 дарени преди това ваксини.
Американският служител коментира още, че администрацията очаква Gavi, публично-частен съюз, който съфинансира покупките на ваксини за страни с ниски доходи, да разпредели дарените ваксини.

„Смятаме наистина силно, че Gavi е многостранната институция, която е в най-добра позиция да доставя и справедливо разпределя ваксини."

Миналата седмица Gavi заяви, че ще купи 500 000 дози от ваксината на Bavarian Nordic, първата покупка, за да помогне в борбата с епидемията.

"В момента в Африка няма производител, който да е в състояние да произведе сложното лекарствено вещество, необходимо за производството на ваксината", добави американският служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Бай Дрън

преди 1 ден

кърти пейки в саваната и налага локдаун на всички крокодили и хипопотами да не излизат!

10

Анонимен

преди 1 ден

mpox? Напишете си го както си трябва - гейска шарка.

9

Кръчматъ

преди 1 ден

Колко от Вас знаят каква е численноста на населението на Африка??? За 2024 г. е, 1,5 Милирда!!!!!!! Само за миналата 2023 година е отчетен ръст на раждаемост от... над 36 Милиона. Това е по Официална Статистика!!!

fallback