Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на атакуващи дронове с голям обсег за използване във войната срещу Украйна, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от европейска разузнавателна агенция.

IEMZ Kupol, дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания Almaz-Antey, разработи и тества в полет нов модел дрон, наречен Garpiya-3 в Китай с помощта на местни специалисти, според един от документите.

Китайското външно министерство каза пред Reuters, че не е запознато с подобен проект, като добави, че страната има строги мерки за контрол върху износа на дронове или безпилотни летателни апарати (БЛА).

Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст за отбрана, каза, че доставката на БПЛА от Китай в Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително развитие.

"Ако погледнете какво е известно, че Китай е доставил досега, това са предимно стоки с двойна употреба – това са компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи“, каза той пред Ройтерс. "Това е, което се съобщава досега. Но това, което всъщност не сме видели, поне в отворения код, са документирани трансфери на цели оръжейни системи".

Самуел Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност (CNAS), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, каза, че Пекин ще се поколебае да се отвори за международни санкции за подпомагане на военната машина на Москва.

G3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 kg, според докладите на Kupol до министерството. Образци от G3 и някои други модели дронове, произведени в Китай, са доставени от Kupol в Русия за допълнителни тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase