Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп заобиколи директния въпрос по време на президентския дебат във вторник вечерта дали иска Украйна да спечели войната си срещу Русия. Това подчерта опасенията, че втора администрация на Тръмп може да спре военната подкрепа за Киев.

Попитан директно от Дейвид Мюър от ABC дали иска или не Украйна да спечели войната, той не отговори на въпроса и каза просто: "Искам войната да спре". Той се съсредоточи върху човешките жертви на войната, като каза, че хората са били убити "с милиони", число, което не е потвърдено от нито една държава или международна организация.

Бившият президент каза още, че ако бъде избран, ще договори сделка дори преди да стане президент и предположи, че Съединените щати си "играят с Третата световна война".

Камала Харис бързо се нахвърли върху забележките му, като каза, че ако Тръмп е бил президент по време на инвазията, тогава "Путин щеше да седи в Киев с поглед към останалата част от Европа" и че при такъв сценарий руският президент щеше да премине към Полша.

"Защо не кажете на 800 000 полски американци точно тук, в Пенсилвания, колко бързо бихте се отказали в името на благоволението и това, което смятате, че е приятелство с известен като диктатор, който би ви изял за обяд."

Забележките на Тръмп ще подновят опасенията в Киев, че той ще прекъсне военната и икономическата помощ за страната, ако бъде преизбран в решаващ момент от войната, когато Киев отчаяно се нуждае от войски, финансова подкрепа и военна техника, голяма част от която е доставена от Съединените щати и техните съюзници в НАТО.

Съветниците на Тръмп вече предположиха, че работят върху мирно споразумение, което Украйна ще бъде принудена да приеме, преди Тръмп да поеме властта следващия януари, ако спечели на изборите през ноември. Той потвърди това във вторник вечерта, като нарече руската инвазия "война, която умира да бъде уредена".

От началото на инвазията Тръмп беше скептичен относно предоставянето на военно оръжие на Украйна, вдъхновявайки партията си да блокира критично военно финансиране за страната в продължение на месеци по-рано тази година.

Проучването показа, че мнозинството от гласоподавателите и от двете партии подкрепят Украйна във войната, но липсата на подкрепа на Тръмп за Киев е повлияла на мнозина в неговата партия да оттеглят подкрепата си за украинския президент Володимир Зеленски.

Харис твърди, че мирният план на Тръмп е просто решение за капитулация пред Москва. "Вярвам, че причината, поради която Доналд Тръмп казва, че тази война ще приключи в рамките на 24 часа, е, че той просто би се отказал от нея", каза тя. "И това не сме ние като американци."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase