Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп направи първия си публичен коментар относно втория опит той да бъде убит.

"Играех голф с някои от моите приятели. Беше неделя сутрин и много спокойно, много красиво време, всичко беше красиво, това е хубаво място. И изведнъж чухме изстрели във въздуха. Предполагам, че може би четири или пет. Прозвучаха като куршуми. Но какво знам аз за това? Тайните служби веднага разбраха, че са куршуми, и ме хванаха", разказа той по време на живо включване в X за да представи новата си криптовалута.

"Всички просто се качихме в голф количките и се придвижихме доста, доста бързо. Бях с агент и агентът свърши фантастична работа. Нямаше съмнение, че трябваше да напуснем игрището. Искаше ми се да атакувам и последната дупка, но решихме да се махаме оттам", допълва кандидатът за втори мандат в Белия дом.

"Започнаха да стрелят по цевта, започнаха да стреля в храстите. Виждаше се само цевта. Въз основа на това те започнаха да стрелят и хукнаха към целта. Стреляха много, искам да кажа, това бяха изстрелите, които чухме. Другият така и не успя да стреля", разказва още Тръмп.

Изпълняващият длъжността ръководител на Тайните служби Роналд Роу-младши потвърди, че заподозреният стрелец, 58-годишният Райън Уесли Рут, не е стрелял.

По време на разговора в социалните медии Тръмп също така похвали свидетеля, който доведе до идентифицирането на заподозрения стрелец Райън Уесли Рут, който впоследствие беше арестуван на I-95.

"Цивилният свърши феноменална работа. Жена. Искам да кажа, кой би си помислил... колко хора биха имали умствената сила да го последват и да направят снимки на задната част на камиона му. Ключът беше номерът на колата му и го засякоха на магистралата", разказа той. "Тайните служби свършиха отлична работа. Те държат човека зад решетките и се надяваме, че той ще бъде там за дълго време. Опасен човек, много, много опасен човек."

Тръмп отправи и мили думи за  президента Джо Байдън:

"Той се обади, за да се увери, че съм добре и попита имам ли някакви предложения. Наистина се нуждаем от повече хора, които да отговарят за мен, защото имаме 50 000, 60 000 души, които идват на събития".

Това беше в подчертан контраст с подстрекателските думи по-рано на Fox News Digital, където той описа Байдън и неговия опонент на изборите Камала Харис като "вътрешен враг". По този повод Тръмп каза:

"Тяхната реторика е причина да се стреля по мен, когато аз съм този, който ще спаси страната, а те са тези, които я съсипват – и отвътре, и отвън. Това са хора, които искат да унищожат страната ни. Нарича се враг отвътре. Те са истинската заплаха."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase