Снимка: БГНЕС

Военновъздушните сили на САЩ разположиха над 30 ескадрили от своя основен дрон за атака и наблюдение, MQ-9 Reaper, за състезанието Reaper Smoke 2024, по време на което единици симулираха мисии над ключови потенциални горещи точки за напрежение с Китай в Южнокитайско море, пише MilitaryWatchM.

Организирани от   Командването на специалните операции на военновъздушните сили в Hurlburt Field, Флорида, и организирани от 2-ра ескадрила за специални операции, ученията симулираха редица мисии, включително стартиране на атаки над рифа Mischief на островите Спратли. Mischief Reef се претендира от Китай (както от континенталната част, така и от Китайската република, базирана в Тайпе), както и от Виетнам и Филипините, но е под контрола на континенталната част на Китай от средата на 90-те години.

Ескалацията на напрежението след инициативата Pivot to Asia на администрацията на Обама в началото на 2010 г. накара Народната освободителна армия на континента да построи голям изкуствен остров, включващ пристанище и писта, за да защити своите териториални претенции. Състезанието  Reaper Smoke  позволява на ескадрилите MQ-9 да споделят тактики и стратегии, което е жизненоважно поради централната роля на класа дронове във ВВС на САЩ. Както беше обобщено от щабния сержант Франсиско Ривера-Монге, който участва в ученията: „Когато става въпрос за битката на утрешния ден, всички ще работим заедно… Разбирането на способностите на другите е ключът към успеха, когато става въпрос за Оцеляването на MQ-9 и приносът в битката за утрешния ден.

Началникът на отдела за концепции и развитие на способностите на командването на военновъздушните сили полковник Марк Джоунс предостави допълнителни подробности за това как се развива обучението за работа с дронове Reaper, заявявайки: „Командването на специалните операции на военновъздушните сили е фокусирано върху специализирана въздушна мощ. MQ-9 в рамките на AFSOC е фокусиран върху обучението на основите – обучение на летците да бъдат квалифицирани и да се адаптират да използват MQ-9 по начини, по които не сме го използвали преди, за в бъдеще.“

Ранна индикация, че Reaper ще играе важна роля в операциите срещу Китай, беше издаването на военновъздушните сили на персонал с униформени значки, изобразяващи един от безпилотните самолети, управляван от скелет с червен силует на Китай в кръста на прицела на неговите ракетни атаки, с това видян за първи път в края на 2020 г. Независимо от това, възможностите на дрона Reaper остават сравнително ограничени от редица фактори, най-вече ограничената му оцеляване, като дроновете се оказаха много уязвими дори на елементарна противовъздушна отбрана. Съобщава се , че Йеменската коалиция Ansurullah, срещу която ВМС и ВВС на САЩ провеждат операции от октомври 2023 г., е свалила осем от безпилотните самолети през това време - последният в началото на септември. Reapers също са били изгубени или повредени над Сирия многократно и са били в челните редици на усилията за бръмчене и тормоз по друг начин на руски бойни самолети, опериращи в сирийското въздушно пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase