Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Американски военни и сили на Ирак са провели съвместна операция срещу бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" в западната част на страната. Били са убити най-малко 15 души, а седем американски войници са били ранени.

Централното военно командване на САЩ информира, че бойците са били въоръжени с "множество оръжия, гранати и жилетки с взривни устройства".

Нападението е станало в провинция Анбар в четвъртък. Цел на операцията е била да се прекъсне и противодейства на възможностите на "Ислямска държава" да планира, организира и провежда атаки срещу иракски цивилни, американски граждани, съюзници и партньори в региона и отвъд, се казва още в съобщението на централното командване.

„Сред загиналите има ключови водачи на „Ислямска държава“, заяви иракската армия, без да ги идентифицира. „Всичките скривалища, оръжия и логистична поддръжка бяха разрушени и бяха иззети важни документи, идентификационни книжа и комуникационни устройства“, допълниха от там. 

Служител от силите за сигурност на САЩ заяви пред АП, че петима американски войници са били ранени по време на операцията, докато други двама са пострадали при приземяването. Всичките седем са „в стабилно състояние“. 

Операцията е била проведена в четвъртък сутринта. Нейни мишени са били представители на "Ислямска държава", а целта ѝ - да подкопае способностите на ИД да подготвя, организира и извършва атаки срещу цивилни в Ирак, както и срещу американски граждани и срещу съюзници и партньори на САЩ в региона и на други места, пояснява Централното командване.

Франс прес припомня, че САЩ имат 2500 свои военни в Ирак и 900 в Сирия, като част от международна коалиция срещу "Ислямска държава", която поема отговорност за различни нападения по света, вдъхновени от групировката. Един от последните подобни случаи е предотвратена атака по време на концерт на американската поп певица Тейлър Суифт във Виена по-рано този месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Мхм,

преди 2 седмици

СРАЩ ликвидира бойци на ИД,която е създадена и спонсорирана от СРАЩ за задоволяване на прищевките и интересите на СРАЩ. Така било демократично,според СРАЩ :) :) :)

11

Largo

преди 2 седмици

Нещо санкции няма ли за сащ,какво правят там , кой търсят ?

10

Анонимен

преди 2 седмици

Сащ що не нападат Иран като са толкова смели ,време е иранците да им пуснат някоя атомна бомба

fallback