Снимка: БГНЕС/ EPA

Белият дом каза, че коментарите на републиканския кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс за това, че вицепрезидентът Камала Харис не е била изправена пред опит за убийство, са опасни, пише Reuters.

Още по темата

Тръмп и Ванс ескалираха атаките си срещу Харис и демократите, откакто Тайните служби осуетиха това, което ФБР определи като очевиден опит за убийство срещу Тръмп в неделя, докато бившият президент играеше голф в Уест Палм Бийч, Флорида.

„Голямата разлика между консерваторите и либералите е, че никой не се е опитал да убие Камала Харис през последните няколко месеца и двама души вече са се опитали да убият Доналд Тръмп през последните няколко месеца“, каза Ванс.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че езикът на Ванс може да постави Харис в опасност.

„Когато правите такива коментари, всичко, което правите, е давате възможност на хората да ви слушат и потенциално да ви вземат много на сериозно, така че е опасно да има такъв тип реторика“, каза тя пред репортери.

Така нареченият стохастичен тероризъм, при който понякога нестабилни индивиди са вдъхновени за насилие от реч на омразата, онлайн екстремизъм и обществени фигури, изигра роля в насилственото нападение срещу Пол Пелоси, съпруг на бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, смятат експерти по терора .
Вносителят на законопроекта, сенаторът демократ Тами Дъкуърт, за първи път поиска гласуване през февруари.

Жан-Пиер отбеляза, че президентът Джо Байдън е призовал политическата реторика в Съединените щати да се охлади.

"Не трябва да говорим по този начин. Не трябва да казваме тези неща", каза тя. „Трябва да смекчим тона“.

Харис и Байдън твърдят, че Тръмп представлява заплаха за демокрацията в САЩ, цитирайки отказа му да приеме резултатите от изборите през 2020 г. и ролята му в призоваването на поддръжниците да отидат в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase