Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отмени снощи сключената по-рано тази седмица сделка със смятания за "мозъка" на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед и двама от неговите съучастници, предаде Ройтерс. Те са затворени в американската военна база в Гуантанамо, Куба.

Oще по темата
Пентагонът обяви в сряда, че с обвиняемите Халид Шейх Мохамед, Уалид Мухамад Салих Мубарак бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хаусауи е постигнато споразумение за наказание. То дава възможност на пакистанеца Халид да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда. Тримата са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Остин е освободил снощи Сюзан Ескалиър, която оглавява военния съд в Гуантанамо, от правомощията ѝ да сключва извънсъдебни споразумения по случая, като ги е поел сам.

"Упражнявайки своите правомощия, аз оттеглям трите предварителни споразумения, като решението ми влиза в сила веднага", се казва в изявлението на Остин.

Много от конгресмените от Републиканската партия начело с председателя на Камарата на представителите (долната камара на американския парламент) Майк Джонсън и лидера на малцинството на републиканците в Сената - Мич Макконъл, остро разкритикуваха споразумението за признаване на вината с тримата терористи.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Мухаха

преди 1 месец

Тоя ли дюнерджия е "мозъкът" на атентатите ... ПовЕрвах. ИзведнАж..... То както и всички повервахме , как арабски пастири , дето само седмица преди да пристигнат в САЩ са пасли коззите а в САЩ само с двумесечен курс на едномоторен самолет "Чесна" така са овладели пилотирането че са управлявали Боинг, извършили са сложна маневра над градска зона с небостъргачи и са уцелили точно Търговския център. Нали ? И как леката алуминиева конструкция на самолет събаря МАСИВЕН небостъргач .Баааго.

36

Анонимен

преди 1 месец

Русия е предоставила на евреите автономна област с територия по-голяма от България (столица Биробиджан), да се заселват там, не да се навират между един милиард араби и да създават проблеми.

35

НАркомани на Лечение

преди 1 месец

Experts must to make tests about narkomans from US CONGESS !!1LAnguage BUlgarian !!1Във връзка с окупиране на САЩ от жестоко престъпна групировка / да се направят тестове за наркотици на всички станали на крака на най жестокия масов убиец на 21 век БЕНиамин НЕтаняху по време на посещение в Вашингтон..Следят го като убиец на над 13000 деца родени в ИЗраел вкл ЯХВЕ>>убит от израелски снаряд преди месеци в ГАЗА>

fallback