Снимка: DEA

Исмаел "Ел Майо" Замбада, съосновател и предполагаем настоящ лидер на мексиканския наркокартел Синалоа, е в ареста в САЩ, според Министерството на правосъдието.

Хоакин Гузман Лопес, син на съоснователя на картела Хоакин "Ел Чапо" Гузман, вторият предполагаем лидер на картела, също е във федерален арест, каза главният прокурор Мерик Гарланд.

И двамата мъже са изправени пред няколко обвинения за ръководене на престъпни операции на картела, включително за "смъртоносни мрежи за производство и трафик на фентанил", каза Гарланд.

Американски дипломатически източник, който е пряко запознат със случая, по-рано потвърди, че Замбада е в американски арест.

Картелът Синалоа, кръстен на мексиканския щат, където е сформирана бандата, е една от най-мощните групи за трафик на наркотици в света, известна с трафика на фентанил, метамфетамин и хероин в Съединените щати.

Последното обвинение срещу Замбада, един от най-известните наркотрафиканти в историята на Мексико, беше през февруари. То е за заговор за производство и разпространение на вещество, съдържащо фентанил, според Министерството на правосъдието на САЩ.

Името на Гузман беше премахнато от заместващия обвинителен акт, повдигнат тази година поради присъдата му през 2018 г., казаха федералните прокурори.

От 1989 г. до 2024 г. Замбада внася и разпространява "огромни количества наркотици", генерирайки милиарди долари печалби, според обвинението от февруари.

Федералните прокурори казаха, че той е наел хора, за да получат "транспортни маршрути и складове", за да внасят и съхраняват наркотици, заедно с убийци или сикариос, за да извършват отвличания и убийства в Мексико "за да отмъстят на съперниците, които заплашват картела".

Бащата на Гузман Лопес беше осъден от федерално жури в Бруклин през 2018 г. и осъден на доживотен затвор плюс 30 години, съобщи Министерството на правосъдието. Замбада обаче продължи да избягва залавянето, докато управляваше картела.

По-големият Гузман беше арестуван през 1993 г. по обвинения в убийство и наркотици, но избяга през 2001 г., според сведенията, като подкупи пазачи в затвора, за да го изкарат нелегално с камион за пране. Той беше арестуван отново през 2014 г. и отново избяга. Гузман беше арестуван за трети път през 2016 г. и след това екстрадиран в САЩ.

Синът на Замбада, Винсенте Замбада Ниебла, призна, че е предавал заповеди за убийства и отвличания и беше осъден на 15 години през 2019 г. от федерален съдия в Чикаго. Той беше високопоставен лидер в картела, когато беше арестуван в Мексико през 2009 г. и екстрадиран в САЩ през 2010 г., където беше затворен.

Синът на Замбада е започнал да сътрудничи на правителството на САЩ през 2011 г., заявиха прокурорите в документ от май 2019 г. Те казаха, че той е помогнал на властите да помогнат за набелязването на членове на картела Синалоа и съперничещ картел, което е довело до "обвинения срещу десетки високопоставени цели и стотици техни сътрудници в обвинителни актове в цялата страна", съобщи по-рано CNN.

Замбада също беше обвинен от голямо федерално жури на САЩ през април 2012 г. в Тексас, заедно с други заподозрени висши лидери на Синалоа и 22 души, за които се твърди, че са свързани с картела, включително Гузман. Те бяха обвинени в убийство и заговор, свързан с трафик на наркотици, пране на пари и организирана престъпност.

Към този момент Гузман и Замбада вече бяха обвинени в трафик на наркотици и организирана престъпност в няколко американски федерални съдилища. Длъжностни лица предлагаха награда от 5 милиона долара за информация, водеща до залавянето им.

Обвинителният акт от 2012 г. в западен Тексас подробно описва два акта на насилие, които според федералните прокурори са извършени от членове на картела; единият се състоя по време на сватбена церемония през 2010 г. в Сиудад Хуарес, когато американски гражданин и двама членове на семейството му бяха отвлечени заради връзките им с конкурентния картел Хуарес.

Целта беше младоженецът и жител на Кълъмбъс, Ню Мексико, чието тяло беше намерено бито, удушено и ръцете му бяха "отрязани над китките и поставени на гърдите му", според обвинението.

Полицията открила телата на младоженеца, брат му и чичо му три дни след сватбата в леглото на пикап, се казва в обвинението.

"Друг инцидент, подробно описан в обвинителния акт, е свързан с отвличането, убийството и осакатяването на жител на Тексас през 2009 г., „"за да отговаря за загубата на товар от 670 паунда марихуана, иззет от граничния патрул", казаха прокурорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase