Снимка: БГНЕС

Стрелецът, който атакува Доналд Тръмп, е издигнал дрон в района близо до митинга само два часа преди бившият президент да излезе на сцената на 13 юли в Бътлър, Пенсилвания, каза директорът на ФБР Кристофър Рей в сряда.

Говорейки пред съдебната комисия на Камарата на представителите, Рей разкри, че "около 16:00 часа" стрелецът, Томас Матю Крукс, е управлявал дрона около района на митинга, приблизително на 200 ярда от сцената.

Дронът е бил във въздуха приблизително 11 минути
и следователите смятат, че Крукс е гледал предаване на живо от дрона на телефона си. CNN по-рано съобщи, че дронът е открит в колата му след стрелбата.

Освен това Крукс е имал два експлозива в колата си по време на стрелбата и един в дома си, но вероятно не е имал способността да ги взриви от покрива, където е бил убит, свидетелства Рей.

"Изглежда, че поради позицията за включване/изключване на приемниците, ако той се беше опитал да взриви тези устройства от покрива, това нямаше да проработи", каза Рей.

ФБР разследва стрелбата както като опит за убийство, така и като потенциален акт на вътрешен тероризъм.

Разследващите твърдят, че Крукс е стрелял приблизително осем пъти с пушка в стил AR по бившия президент, преди да бъде убит от контраснайперист от Тайните служби на САЩ.

Служители на ФБР многократно са заявявали, че смятат, че стрелецът е действал сам и е използвал пушка, закупена законно от баща му. В сряда Рей повтори, че няма доказателства за съзаговорници.

"От известно време казвам, че живеем в среда с повишена заплаха", каза Рей. "Стрелецът може да е мъртъв, но разследването на ФБР продължава."

Разследващите са прегледали телефона и компютъра на стрелеца, прегледали са историята на търсенията му и спалнята му и са интервюирали семейството и приятелите му, но се борят да установят какво е мотивирало 20-годишния убиец да действа.

Крукс също така не е имал предишни контакти с ФБР, твърдят служители, и не е бил преди това в техните радари или бази данни.

Изслушването в съдебната комисия на Камарата продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase