Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп, който току-що завърши конгрес, където доверието на Републиканската партия в него беше осезаемо, сега трябва да се справи с една сурова реалност: надпреварата през 2024 г. стана драстично по-трудна за него с решението на президента Джо Байдън да се оттегли.

Помощниците на Тръмп не бяха изненадани от съобщението на Байдън в неделя и кампанията му разработваше планове за извънредни ситуации, за да се изправи срещу вицепрезидента Камала Харис, след като катастрофалното представяне на Байдън в дебат в края на юни предизвика призиви към президента да се откаже от кампанията си за преизбиране.

Още по темата
Тези планове обаче трябва да се справят с някои нови предизвикателства. В продължение на месеци 78-годишният Тръмп атакува 81-годишния Байдън, че е твърде стар, за да изкара ефективно още един мандат. Но 59-годишната Харис, която Байдън подкрепи, или почти всеки друг демократ, който би могъл да се окаже номиниран, би лишил Тръмп от аргумента и може дори да успее да обърне атаката срещу него, пише на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Кампанията също така рискува да загуби сцепление с някои ключови електорати, включително млади хора и цветнокожи гласоподаватели, някои сега може да са по-възприемчиви към Харис или друг демократ. Една от стратегиите, които съюзниците на Тръмп планират да използват срещу Харис - да я нарисуват като по-малко симпатична като личност, крие особен риск от отчуждаване на жените от предградията и чернокожите избиратели.

И докато Тръмп в миналото е отправял удари под кръста срещу своите съперници с остри обиди и унизителни прякори, неговите атаки срещу жени кандидати понякога отиват в сексистка или расистка територия, която заплашва да отблъсне някои избиратели. Той нарече сенатора демократ Елизабет Уорън „Покахонтас“ и нарече съперничката си от Републиканската партия Ники Хейли „кокоши мозък“.

Фокус върху имиграцията

Съюзниците и съветниците на Тръмп пренебрегнаха Харис, оценявайки я като по-слаб кандидат от Байдън, който е по-лош в личните си взаимодействия с обикновените избиратели.

Кампанията вярва, че може да победи Харис, като изтъква нейната водеща роля в имиграционната политика на администрацията на Байдън. Мениджърът на кампанията на Тръмп, Крис ЛаЧивита, нарече Харис „царят на границата“ и каза, че би искал да използва това послание срещу нея. Това нейно описание беше използвано многократно на Републиканската национална конвенция, намеквайки, че партията го разглежда като мощна атака.

Самият Тръмп се беше подготвил потенциално да се кандидатира срещу Харис. Той очерта мислите си относно кандидатурата на Харис в интервю за Bloomberg на 9 юли, само дни преди въоръжен мъж да се опита да го убие на митинг в Пенсилвания.

„Не мисля, че ще има голяма разлика“, каза той по телефона. „Виждам същото базово ниво на компетентност и не мисля, че ще има голяма разлика. Бих я определил по много подобен начин, по който определям Байдън."

Няколко социологически проучвания след дебата показват, че Харис изостава от Тръмп на национално ниво или в ключови щати. Някои политически стратези обаче не виждат това като полезно за предсказване на това как ще се подредят нещата, ако тя бъде официално избрана за кандидат на Демократическата партия. Конгресът на партията трябва да започне на 19 август в Чикаго.

Дейвид Акселрод, бившият съветник на Обама в Белия дом, каза в неделя, че „изборите са се променили по драматичен начин“, когато Байдън реши да се оттегли. Тръмп е „уязвим кандидат и може да бъде победен“, каза Акселрод по CNN.

Малко време

След катастрофалния дебат на Байдън представители на Тръмп първо изтъкнаха аргумента, че действащият президент е спечелил почти всички делегати на Демократическата партия по време на първичните избори и от правна гледна точка е твърде късно да ги прехвърли към друг кандидат.

Този аргумент се разви през седмицата на Републиканската национална конвенция. До четвъртък висши служители като ЛаЧивита публично говореха, че ако Байдън е твърде слаб, за да се кандидатира за преизбиране, тогава той не трябва да изкара остатъка от мандата си в Белия дом.

Сега, след като Байдън е взел решението обаче, техният фокус е до голяма степен върху това как най-добре да се противопоставят на неговия заместник. Докато планът за действие срещу Харис е определен, планът за друг потенциален демократ е далеч по-неясен, казаха двама души, запознати с плановете на кампанията.

Двама съветници на Тръмп казват, че най-трудният кандидат за президент ще бъде Мишел Обама, но няма индикации, че тя би искала да се кандидатира, а бившата първа дама отхвърли всякакво споменаване на политическа кариера в миналото.

Кандидатът за вицепрезидент на демократите също вече е неизвестен. Това усложнява подготовката за дебата за Джей Ди Ванс, сенаторът от Охайо, току-що избран за вицепрезидент на Доналд Тръмп.

И това има потенциала да промени шансовете в ключови щати. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, често име е споменавано като възможен вицепрезидент на Харис, би усложнил този щат за републиканеца, казва един съветник на Тръмп, но няма да изтласка щата извън обсега. Шапиро побърза да подкрепи Харис, след като Байдън отпадна.

Съюзниците и съветниците на Тръмп лично смятат, че натискът, пред който са изправени демократите, работи в полза на Републиканската партия. Демократите имат много малко време да се обединят зад кандидат и да съберат пари, преди да започне предсрочното гласуване в някои щати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase