Снимка: БГНЕС

Арабистът Владимир Чуков коментира предстоящата среща между американския президент Джо Байдън и Бенямин Нетаняху. По този повод той каза, че хутите са направили всичко възможно да влязат в дневния ред на американската политика.

"Темата с хутите е пряко свързана със САЩ. Нека да отбележим, че днес се очаква Бенямин Нетаняху да отпътува за Вашингтон. Той има планирана среща с Джо Байдън утре. Хутите със сигурност ще влязат в темите за разговор на двамата ръководители”, каза Чуков пред БНТ и добави, че атаката на дрона е бил насочен към американското консулство в Тел Авив.

“Идеята е хутите да се настанят в дневния ред на американската политика. Близкият изток си остава едно от големите предизвикателства към бъдещия американски президент", категоричен е Чуков.

Арабистът е на мнение, че ако Тръмп бъде избран за президент на предстоящите избори през ноември ще има безрезервната подкрепа към Израел, само че не към Бенямин Нетаняху.

Относно размяната на удари между хутите и Ираел, Чуков коментира, че деескалацията на напрежението между Иран и Израел няма как да има.

"Определени политически кръгове, които черпят своята сила от религията, не могат да се договорят за бъдещето на държавата в Израел. Докато в Иран властта е доминирана от доктрината на джафаритите, представена от духовния ръководител, юриста-богослов Али Хаменей. Можем да очакваме нещо като примирие, което се търси чрез посредници. След разменените удари между хутите и Израел, президентът на Египет е поискал посредничеството на султаната Оман”, допълни Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase