Снимка: БГНЕС

По време на речта на Доналд Тръмп на предизборен митинг бяха произведени изстрели, които раниха кандидата на републиканците и които разследващите разглеждат като възможен опит за убийство на бившия президент.

Макар фактите тепърва да се изясняват, опитът за покушение срещу Тръмп става поредния опит за убийство свързан с президентския пост в историята на САЩ. БГНЕС припомня най-важните за историята посегателства срещу видни политици отвън Океана.

Още по темата
Роналд Рейгън (1981 г.)

Президентът Рейгън е прострелян и тежко ранен, докато напуска събитие в хотел "Хилтън" във Вашингтон. Нападателят е Джон Хинкли младши, който е освободен през 2022 г.

След опитът за убийство Рейгън прекарва дванадесет дни в болница. Инцидентът повишава популярността на Рейгън, тъй като той проявява чувство за хумор и устойчивост по време на възстановяването си.

Джералд Форд (1975 г.)

През септември 1975 г. президентът Форд остава невредим при два отделни опита за убийство, извършени от жени, и двата в Калифорния и в рамките на само 17 дни.

Джордж Уолъс (1972 г.)

По време на кампания за президентската номинация на Демократическата партия Уолъс е прострелян четири пъти и е парализиран за цял живот в търговски център в Лорел, Мериленд.

Покушението срещу Уолъс, който е известен със своите сегрегационни възгледи и популистки призив, подчертава продължаващото политическо напрежение в САЩ и потенциала за домашно насилие в епохата на Виетнамската война.

Робърт Ф. Кенеди (1968 г.)

Братът на президента Джон Ф. Кенеди - Робърт, който се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия, е застрелян в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис, Калифорния.

Убийството оказва голямо влияние върху президентската надпревара през 1968 г. и се случва само два месеца след убийството на лидера за граждански права Мартин Лутър Кинг младши, което засилва политическите сътресения в края на 60-те години в САЩ.

Джон Ф. Кенеди (1963 г.)

Пътувайки в кортежа си със съпругата си Джаки, президентът Кенеди е убит в Далас, Тексас, от Лий Харви Осуалд.

Комисията "Уорън", която разследва убийството, заключава през 1964 г., че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец, живял в Съветския съюз, е действал сам.

Много американци смятат, че смъртта на Кенеди поставя началото на един по-насилствен период в политиката и обществото на САЩ, на фона на разрастването на Виетнамската война и борбата за граждански права.

Франклин Д. Рузвелт (1933 г.)

В качеството си на новоизбран президент Рузвелт става обект на покушение в Маями, Флорида. Той е невредим, но кметът на Чикаго Антон Чермак е убит при нападението.

Теодор Рузвелт (1912 г.)

Подобно на Тръмп, Рузвелт се кандидатира за Белия дом като бивш президент, когато е прострелян в Милуоки, Уисконсин.

Куршумът, който остава заседнал в гърдите му до края на живота му, е забавен от сгънатата реч от 50 страници и стоманената кутия за очила в нагръдния му джоб.

Рузвелт решава да произнесе планираната си реч, въпреки че е прострелян.

Уилям Маккинли (1901 г.)

Президентът Маккинли е прострелян и убит от анархиста Леон Чолгош в Бъфало, Ню Йорк.

Ейбрахам Линкълн (1865 г.)

Линкълн е убит от Джон Уилкс Бут, известен актьор и симпатизант на Конфедерацията, докато гледа пиеса "Нашият американски братовчед" в театър "Форд" във Вашингтон.

Нападението на Бут, само няколко дни след капитулацията на Конфедерацията в Гражданската война, е част от по-голям заговор, който включва опити за убийство на вицепрезидента Андрю Джонсън и държавния секретар Уилям Сюард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase