Снимка: БГНЕС

Шокирани, световните лидери реагираха на стрелбата срещу Доналд Тръмп по време на предизборен митинг, предаде АФП.

Президенти и министър-председатели в световен мащаб се обявиха срещу политическото насилие и изразиха подкрепата си за засегнатите от стрелбата в събота, при която един случаен участник в митинга бе убит, а други двама зрители критично ранени.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел осъди нападението.

"Отново сме свидетели на недопустими актове на насилие срещу политически представители", каза първият дипломат на блока.

Британският премиер Кийр Стармър каза в неделя, че е "ужасен от шокиращите сцени" на митинга. "Политическото насилие под каквато и да е форма няма място в нашите общества", каза премиерът.

Говорейки за „тези тъмни часове“, лидерът на Унгария Виктор Орбан предложи своите „мисли и молитви“ на Тръмп.

Италианският премиер Джорджия Мелони каза, че "следи с опасения" новините от Пенсилвания и пожела на Тръмп бързо възстановяване.

Лидерката на десницата изрази надежда, че "в следващите месеци на предизборната кампания диалогът и отговорността могат да надделеят над омразата и насилието".

Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини "международната левица" след опита за убийство. „В паника от загуба на изборите те прибягват до тероризъм, за да наложат своя назадничав и авторитарен дневен ред“, каза президентът-популист.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза, че стрелбата "трябва да бъде категорично осъдена от всички защитници на демокрацията и политическия диалог".

Президентът на Чили Габриел Борич изрази своето "безусловно осъждане" на стрелбата.

"Насилието е заплаха за демокрациите и отслабва живота ни заедно. Всички трябва да го отхвърлим", каза Борич.

В Боливия президентът Луис Арсе каза, че „въпреки нашите дълбоки идеологически и политически различия, насилието, откъдето и да идва, винаги трябва да се отхвърля от всички“.

Индийският премиер Нарендра Моди каза, че е "силно обезпокоен от нападението срещу моя приятел".

"Насилието няма място в политиката и демокрациите", каза Моди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase