Снимка: БГНЕС

Това е седмица на разплата за Джо Байдън.

Дванадесет дни след спрял дебат, който може да остане един от най-вредните в съвременната американска история, президентът се бори за политическото си оцеляване под интензивен вътрешен и глобален контрол.

Срещата на върха на НАТО тази седмица във Вашингтон може да бъде неговият път към поне временно разсейване от проблема или да сложи край на кандидатурата му за преизбиране.

През последните няколко дни Байдън се противопостави на своите критици, поиска мандата на първичните гласоподаватели на Демократическата партия и предизвика противниците си да пристъпят напред и да се опитат да го свалят.

Той многократно е обещавал, че ще продължи кампанията си и че времето за предположения и извиване на ръце е свършило. Този натиск ще започне на срещата на върха на НАТО.

Байдън ще бъде домакин на лидерите на алианса за три дни на срещи и публични събития, кулминиращи в самостоятелна пресконференция в четвъртък следобед.Това е сцена, на която Байдън, човек добре запознат с външните отношения, трябва да се чувства удобно. Но това също повишава и без това високите залози за неговото президентство, като се има предвид, че лошото представяне ще има както международни, така и вътрешни последици.

Една поредна грешка може да е началото на политическа блъсканица сред демократите, която да погаси надеждите му дори да стигне до общите избори през ноември, камо ли да ги спечели.

Това може също така да изостри загрижеността на европейските съюзници, които са притеснени от нарастващата вероятност Доналд Тръмп да стане президент и драматичните промени във външната политика, които биха дошли с това.

"Байдън влиза в тази седмица с намалено доверие", казва Кристин Берзина, управляващ директор на Германския фонд Маршал Геостратегия Север, пред BBC. "Не знаем как ще излезе от нея."

Разбираемо е, че много европейски лидери са разтревожени от Тръмп и неговата външнополитическа стратегия. Бившият президент пренебрегна многостранните международни съюзи.

Берзина казва, че през последните две седмици обаче тези лидери са изпитали нещо ново - безпокойство от Байдън.

След катастрофалния дебат, казва тя, американските съюзници са започнали да се съмняват дали президентът се справя със задачите си.

Насочвайки се към срещата на върха на НАТО, те се надяват да видят някакво доказателство, че представянето му онази вечер е отклонение, а не отразява ново нормално.

"Притеснително е да имаш близък съюзник, най-значимият ти съюзник, който се колебае", казва Берзина. "Така че мисля, че има огромна надежда Байдън да премине теста. Но ако той не е в състояние да постигне това, това създава повече въпроси относно надеждността на САЩ."

Погледите ще бъдат насочени към президента на САЩ, докато той присъства на срещи на върха, приема чуждестранни лидери в Белия дом и участва в двустранни срещи с ключови лидери, включително новоизбрания британски премиер Кийр Стармър.

Дори зад затворените врати на срещите на НАТО, информацията за представянето на Байдън - добро или лошо - със сигурност ще изтече.

Байдън е изправен и пред още по-сериозна задача тази седмица в страната.

Президентът посочи подкрепата и разширяването на НАТО в лицето на руската агресия като едно от ключовите си постижения. Това е нещо, което отличава неговото лидерство от това на Тръмп - както и от всички демократи, които потенциално биха могли да го заменят в изборите - и срещата на върха ще бъде неговият шанс да изложи това на показ пред американската общественост.

"Кой ще успее да запази НАТО заедно като мен?", каза президентът в интервюто си с Джордж Стефанопулос от ABC в петък. Той добави, че срещата на върха на НАТО би била добър начин да се преценят способностите му. "Елате да чуете", каза той. "Вижте какво казват."

Но просто оправдаването на очаквания на срещата на върха на НАТО и пресконференцията в четвъртък може да не е достатъчно за много от политиците, експертите и партийните активисти, които вече призовават той да се оттегли.

"Само наличието на добра изява няма да спре въпросите", казва Бил Шер, експерт и редактор на Washington Monthly, който наскоро написа колона, призоваваща г-н Байдън да се оттегли на мястото на вицепрезидента Камала Харис. "Времето наистина беше от съществено значение, за да пресекат всички спекулации в зародиш, и те пропиляха седмица. Няма ясен изход от тази ситуация."

"Разбирам колко трудно е, когато си към края на живота си и не се представяш толкова добре както преди. Да се ​​наложи да се примириш с това публично трябва да е мъчително", каза Шер.

Но данните, които показват, че Байдън губи подкрепа и е изправен пред поражение през ноември, стават все по-ясни.

Проучванията показват, че почти три четвърти от американците - и дори мнозинството от демократите - смятат, че президентът трябва да се оттегли. Половин дузина членове на Конгреса от Демократическата партия го призоваха да се откаже от кандидатурата си, а много други предложиха само двусмислена подкрепа.

Президентът обаче продължава да казва, че ще продължи кампанията си и разполага с делегати на националния конгрес, които да гарантират, че той е кандидатът на Демократическата партия. Решението е твърдо в неговите ръце и ако успее да изкара седмицата без голяма грешка, той всъщност може да оцелее в непосредствената буря.

Историята на тази седмица обаче е нагласена. Това не е НАТО, който празнува своята 75-та година от съществуването си и се фокусира върху предстоящите предизвикателства. Вместо това, това е разказ, който може да реши дали Байдън може политически да живее, за да се бие още един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase