Снимка: архив, БГНЕС

Според ново проучване американците са все по-скептични по отношение на стойността и ползата от колежа, като повечето от тях смятат, че системата на висшето образование в САЩ се движи в "грешна посока", предаде Асошиейтед прес.

Според проучването, публикувано от "Галъп" и фондация "Лумина", само 36% от пълнолетните имат "голямо" или "доста голямо" доверие във висшето образование. Това ниво на доверие постоянно намалява от отчетените 57% в проучване през 2015 година.

Някои от същите мнения се отразяват в намаляването на броя на записаните студенти, тъй като колежите се борят с последиците от кризата със студентските дългове, притесненията относно високата цена на обучението и политическите дебати относно начина на преподаване на расови и други теми.

Намаляващото доверие за това дали колежът си заслужава времето и парите се отнася до всички демографски групи - включително пол, възраст, политическа принадлежност. Сред републиканците броят на респондентите с високо доверие във висшето образование е намалял с 36 процента през последното десетилетие - много повече, отколкото при демократите или независимите.

"Толкова е скъпо и не мисля, че колежите учат хората на това, което им е необходимо, за да си намерят работа", казва 59-годишният Ранди Хил, регистриран републиканец в щата Кънектикът и шофьор към автосервиз. Неговият племенник планира да учи заваряване, след като завърши гимназия. "Завършваш колеж, задлъжняваш до уши, не можеш да си намериш работа, а после не можеш да си върнеш дълговете. Какъв е смисълът?"

Общата констатация на проучването от юни 2024 г. - че 36% от възрастните изпитват силно доверие във висшето образование - не се е променила спрямо предходната година. Но това, което тревожи изследователите, е промяната на мнението в долната част на класацията, като все по-малко американци заявяват, че имат "известно" доверие, а все повече посочват "много малко" и "никакво". Тазгодишните резултати показват, че почти толкова хора имат малко или никакво доверие - 32%, колкото са и тези с високо доверие.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase