Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви мерки за облекчаване на процедурите за предоставяне на гражданство на нелегални мигранти, които са сключили брак с американски граждани, предаде Ройтерс.

Байдън предприе този ход, който е безпрецедентен по мащабите си в съвременната история на САЩ, месеци преди президентските избори. Съперникът му републиканец в предизборната надпревара Доналд Тръмп от своя страна обеща, че ако отново застане начело на Белия дом, ще пристъпи към масови депортации на нелегални мигранти.

От новата програма на Байдън ще могат да се възползват около 500 000 души, които живеят нелегално в САЩ от поне 10 г. Право да получат гражданство ще имат и близо 50 000 деца и младежи, ненавършили пълнолетие.

Байдън, който иска да получи втори мандат на президентските избори през ноември, встъпи в длъжност с обещанието да промени много от ограничителните имиграционни политики на своя предшественик Тръмп.

Рекордният брой нелегални мигранти, задържани по американско-мексиканската граница, обаче в последно време принуди Байдън да предприеме по-решителни действия. Президентът демократ този месец наложи забрана за предоставянето на убежище, която засяга повечето мигранти, влизащи нелегално от Мексико. Подобна забрана имаше и по времето на Тръмп и още тогава тя предизвикваше критики от страна на правозащитници и на някои представители на Демократическата партия.

Планираната от Байдън програма за предоставянето на гражданство на нелегални мигранти, сключили бракове с американски граждани, обаче може да изрази по-ясно посланието на кампанията му, че подкрепя по-хуманна имиграционна система и да покаже по какво неговият подход се различава от този на съперника му Тръмп.

САЩ вече предоставят възможност за получаване на гражданство на мигранти, които са сключили брак с американци и са влезли в страната законно с виза. Но в повечето случаи тези лица трябва първо да се върнат в родните си страни и да останат там в продължение на години, преди да им бъде разрешено да се върнат в САЩ законно.

Новата програма ще позволи на мигрантите, сключили бракове с американци, както и на техните деца, да кандидатстват за постоянно пребиваване, без да напускат САЩ. Ако получат зелена карта, те биха могли да кандидатстват и за американско гражданство. Лицата, които са смятани за заплаха за обществената сигурност или имат криминални регистрации, няма да могат да кандидатстват.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase