Снимка: Myriams-Fotos от Pixabay

Учените предупреждават, че след направено ново изследване са открили, че употребата на по-големи количества изкуствени подсладители, по-специално ксилитол, води до повишаване риска от инслулт или инфаркт.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол. Той е популярен и широкоизползваем в бонбони, сладкиши, в които няма бяла захар, дъвки, дори и в паста за зъби. Високите нива на ксилитол в кръвта обаче могат да бъдат опасни.

Около 3 хиляди пациенти в САЩ и Европа са били подложени на изследване, съобщава European Heart Journal. След лабораторни изследвания учените откриват, че че ксилитолът предизвиква съсирване на тромбоцитите, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Д-р Стенли Хейзъл от Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт „Лернер“ към болницата в Кливланд, САЩ, споделя, че проучването показва необходимостта от изследване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те вече са толкова масови за употреба. САЩ от десетилетия се борят със затлъстяване и диабет, а ксилитолът се препоръчва именно при тези състояния.

„Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата си за зъби, ако в нея има ксилитол, но трябва да сме наясно, че консумацията на продукт, съдържащ високи нива от него, повишава риска от събития, свързани с образуване на кръвни съсиреци“, допълва Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите установили, че при една трета от пациентите с най-високи нива на ксилитол в кръвта има по-голяма вероятност да получат сърдечносъдово събитие. Освен това всеки показател за съсирваемостта на кръвта се е увеличил непосредствено след като изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, но не и след като са изпили продукт, подсладен със захар.

За по-голяма безопасност, учените съветват да се консултираме с лекар или диетолог относно избора си на храна, включително употребата на изкуствени подсладители. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase