Снимка БГНЕС, архив

Доналд Тръмп пристигна в сградата на съда в Ню Йорк, където екипите на обвинението и защитата ще представят встъпителните си изявления по историческия наказателен процес срещу бившия президент на САЩ за "пари за мълчание", съобщиха американските медии.

77-годишният Тръмп получи нареждане да присъства по време на съдебния процес, което до голяма степен ще го държи далеч от предизборната кампания в продължение на седмици.

Бившият президент Доналд Тръмп е подсъдим в Манхатън за предполагаемата си роля в схема за "пари за мълчание", за да накара предполагаемите си любовници да не споделят информация за него преди изборите през 2016 г. Срещу него са повдигнати 34 обвинения, свързани с "фалшифициране на бизнес документи в Ню Йорк, за да се скрие вредна информация и незаконна дейност от американските избиратели преди и след изборите през 2016 г.".

Прокурорите трябва да докажат по безспорен начин, че Тръмп е фалшифицирал бизнес документи с намерението да извърши или прикрие друго престъпление, но не е необходимо да доказват, че Тръмп е извършил това престъпление. Теорията на обвинението е, че второто престъпление може да е в нарушение на федералните и щатските избирателни закони или щатските данъчни закони по отношение на начина, по който са били обработени възстановяванията на Майкъл Коен.

Адвокатите на Тръмп пазят защитата си в тайна, но в съдебните документи те посочват, че планират да атакуват достоверността на Коен и Сторми Даниълс и да ги представят като лъжци, които са мотивирани от обиди и пари.

Юридическият екип на Тръмп се ръководи от Тод Бланш и Емил Бове, двама бивши федерални прокурори от Ню Йорк, и Сюзън Нечелес, ветеран в наказателната защита с богат опит в Ню Йорк и пред Мерчан. Нечелес представляваше бизнеса на Тръмп по време на процеса за данъчни измами през 2022 г. Компанията беше осъдена.

Външни адвокати, които следят отблизо делото, казват, че Тръмп вероятно ще твърди, че плащанията на "тихи пари" са законни и ще дистанцира бившия президент от схемата за изплащане и счетоводството, с което са се занимавали негови доверени служители. Те могат също така да твърдят, че плащанията са били направени, за да се предотврати срам за семейството на Тръмп, а не за да се повлияе на изборите. Тръмп може също така да свидетелства в своя защита. Той е дал показания в два скорошни граждански процеса, след като съжали, че не е взел показания в предишен граждански процес, но залозите са по-високи в наказателното дело. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase