Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Доналд Тръмп каза, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Oще по темата
Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

КокоБийч/СаутБийч

преди 3 седмици

Тръмпутин ще не ще, требе да полегне на оръжейното лоби. Както го е правил много пъти до сега. Откакто Владолф нападна укрите, икономиката яко движи напред заради военно-промишления сектор. По принцип се карат като куче и котка двете партии, но дойде ли време за гласуване на помощ за укрите са единни като стрелите на Кубрат. Естествено, че ще са единни. Нали требе старите оръжейни запаси от складовете да идат някъде. А къде? По главите на братюгите. Елементарно г-н Балкански

81

Юлиян до хм

преди 3 седмици

Че колко по-добри?Даде им се от всичко "най-добро" по много.Остана само да им дадат "мацавакито" на Тасунка-Витко.Резултата-"Дайте още".Няма кой да им обясни,че никой не очаква от тях победа.Такава не е планирана.Програмата"максимум" е да издържат колкото и докогато е нужно на САЩ.След това да става каквото ще.Ще изискват от тях само да не се пречкат из краката на инвестиционните фондове изкупили всичката им плодородна земя.

80

Анонимен

преди 3 седмици

Уточнение. Техноглупостта е безгранична.

fallback