Снимка: БГНЕС

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк. Това е първият подобен процес, който се води срещу бивш президент.

Републиканецът е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс, бивша порно звезда, малко преди изборите през 2016 г., предаде АФП.

Ще последва избор на съдебни заседатели, но предвид известността на делото може да отнеме до две седмици, докато адвокатите на защитата и прокурорите се споразумеят за състава от 12 съдебни заседатели.

"Процесът срещу мен е нападение срещу Америка", заяви Тръмп при пристигането си в сградата на съда в Манхатън.

Отвън, на малък, но шумен протест в подкрепа на Тръмп, поддръжниците на бившия президент крещяха нецензурни думи по адрес на Джо Байдън и на главния прокурор на Манхатън Алвин Браг.

Така наречената афера с "тихите пари" е едно от четирите наказателни дела, които висят над Тръмп, включително историческите обвинения срещу предполагаемите опити на републиканеца да подмени изборите през 2020 г. и да попречи на победителя Байдън да встъпи в длъжност.

Ако бъде осъден по делото за "тихи пари", Тръмп потенциално ще бъде изправен пред години затвор, но правните наблюдатели смятат това за малко вероятно, отбелязва БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase