Снимка: БГНЕС

Одобрението от видни световни лидери обикновено е голям тласък за политическите кандидати. Но за президента Джо Байдън, който току-що получи печат на одобрение от руския президент Владимир Путин, нещата не стоят така. И най-големият опонент на Байдън в президентската надпревара го знае.

В сряда Путин каза пред руски държавни медии, че би предпочел втори мандат на Байдън пред победа на Доналд Тръмп. Путин каза, че Байдън е "по-опитен" и "по-предвидим".

Тръмп бързо реагира на тези коментари.

"Всъщност президентът Путин на Русия току-що ми направи страхотен комплимент", каза той на митинг в Южна Каролина същия ден, според ABC News. "Той просто каза, че би предпочел Джо Байдън като президент, отколкото Тръмп. Това вече е комплимент. Много хора казаха: "О, Боже, това е много лошо." Не, не, това е хубаво нещо. И, разбира се, той би казал това."

Тръмп каза, че Путин не иска той да се върне в Белия дом, защото би представлявал заплаха за интересите на Русия.

"Той не иска да ме има. Той иска Байдън, защото ще му бъде дадено всичко, което иска, включително Украйна", каза Тръмп пред присъстващите на митинга. "Единственият президент от последните пет, който не е дал нищо на Русия, е президент, известен като Доналд Дж. Тръмп."

Със сигурност има някои неща, които Тръмп премълча в речта си по време на митинга. От една страна, той пропусна да спомене силната опозиция на администрацията на Байдън срещу войната на Русия в Украйна. Той също така не спомена колко близо е склонното към MAGA крило на Републиканската партия да блокира по-нататъшната военна помощ за Украйна и да повлияе на шансовете й да победи Русия. При администрацията на Байдън Украйна получи повече от 44 милиарда долара военна помощ от САЩ от началото на пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г.

Въпреки това забележките на Путин дадоха на Тръмп така необходимия тласък след тежката седмица за него.

Фаворитът на Републиканската партия в понеделник поиска от Върховния съд да спре решението, взето от апелативен съд, който по същество постановява, че Тръмп не е имунизиран срещу наказателно преследване по обвинения, свързани с опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Байдън също не си прекарва добре. 81-годишният президент отблъсква критиките за възрастта си, след като в доклад на специален прокурор се казва, че той се бори с проблеми с паметта.

В доклада, който се съсредоточава върху работата на Байдън с класифицирани документи, се казва, че президентът се е представил по време на интервютата "като симпатичен, добронамерен, възрастен мъж с лоша памет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase