Снимка: БГНЕС, архив

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още посланикът.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира Мертен.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, цитиран от БТА.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase