Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Роко

преди 3 месеца

Някой русофил можели да каже ако някоя република реши да напусне рф дали ще може.Преди няколко години в беларус имаше огромни вълнения срещу техния диктатор лукашенко и откъсване от руската хватка но путин прати военни и край.Така стана и с украйна.Тръгнали русофилите да коментират сащ които каквито и недостатъци да имат са на светлинни години от РАША.Ами това го виждат и емигрантите за това не напират към РАША въобще каквито и локуми да разтягат русофилите фанатици които по нищо не се различава

153

Да, бе

преди 3 месеца

От емигрантите ли кипи в Америка?!? От емигрантите?!? Това, че Гвардията се изправи срещу Федералните на какво ви прилича? На приятелска закачка, на дружеска смешка?!? Там ври и кипи, дами и господа! Ври и кипи! И не заради мексиканците, не и заради всички латиноси взети накуп, а заради факта, че глобалолиберастите( трудно е дори да го напишеш,камо ли произнесеш), та те, милите и собствената си страна ще хвърлят в гражданска война, сакън да не ги махат от копчетата на управление на света! НО...

152

axxaax

преди 3 месеца

Ще става Texas Chainsaw. The purge

fallback