"Тази вечер Алабама накара човечеството да направи крачка назад", казал убиецът Кенет Смит според свидетели. Той беше екзекутиран днес чрез задушаване с азотна маска. "Благодаря ви, че ме подкрепяте. Обичам всички ви.", било последното, което казал. След като газът започнал да тече в маската му, затворникът се усмихнал, кимнал към семейството си и жестикулирал думите "Обичам ви".

Един от петимата журналисти, транспортирани до затвора Holman Correctional Facility в Атмор, за да станат свидетели на екзекуцията, каза пред BBC, че тя не приличала на никоя друга, на която е присъствал до сега в Алабама.

Още по темата
"Бил съм на четири предишни екзекуции и никога не съм виждал затворник да се съпротивлява като Кенет Смит", разказа Лий Хеджпет. "Кени започна да се задушава. Екзекуцията отне около 25 минути", допълва той.

Губернаторката на Алабама Кей Айви, която не присъства на екзекуцията, потвърди смъртта на Смит в изявление. "След повече от 30 години и непрекъснати опити да се надхитри системата, г-н Смит понесе последствията за своите ужасяващи престъпления", каза тя. "Моля се семейството на Елизабет Сенет да е получило своята справедливост след загубата си."

Главният прокурор Стив Маршал каза, че екзекуцията е била ефективна и хуманна, опровергавайки мрачните прогнози на активистите и медиите. "Беше въздадена справедливост", се казва в изявлението му.

Комисарят по корекциите в Алабама Джон Хам каза, че треперенето на Смит в носилката е било неволно движение. "Всичко това беше очаквано и беше сред страничните ефекти, които сме виждали при азотното задушаване", обясни той. По думите му е нямало нищо необичайно.

Щатът заяви в по-ранно съдебно уведомление обаче, че е очаквал Смит да загуби съзнание след секунди и да умре в рамките на няколко минути.

Азотната екзекуция беше критикувана от някои медицински специалисти, които предупредиха, че може да причини редица катастрофални злополуки, вариращи от силни конвулсии до оцеляване във вегетативно състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase