Снимка БГНЕС

В рамките на нова вълна от опрощаване на студентски заеми администрацията на Байдън анулира дългове на стойност 5 млрд. долара на 74 000 кредитополучатели, много от които са работили в публичния сектор повече от десетилетие, съобщи Ен Би Си.

Президентът Джо Байдън заяви, че 44 000 от одобрените кредитополучатели са получили опрощаване на дълговете си за образование, след 10 години работа в обществения сектор и че сред тях има учители, медицински сестри и пожарникари. Близо 30 000 длъжници са работили за погасяване на задълженията си в продължение на поне 20 години, но "така и не са получили облекчението, което са заслужили чрез плановете за погасяване, съобразени с доходите", каза Байдън в изявление.

Това е най-новият кръг от усилия за опрощаване на заеми, след като миналата година Върховният съд отхвърли плана на Белия дом за облекчаване на студентските заеми. След решението Белият дом стартира поредица от по-малки програми за облекчаване на задълженията.

"Моята администрация е в състояние да облекчи тези кредитополучатели и милиони други, благодарение на поправките, които направихме в неработещите програми за студентски заеми, които пречеха на кредитополучателите да получат облекчения, на които имаха право съгласно закона", сподели американският президент.

"С новите опрощавания общият брой на хората, чиито дългове са били анулирани по време на управлението на Байдън, достига 3,7 милиона", съобщиха от Белия дом.

Този месец администрацията обяви, че Белият дом ще премахне федералния студентски дълг за някои кредитополучатели, които са взели федерални заеми за по-малко от 12 хил. долара. През декември Байдън одобри опрощаването на студентски дългове на стойност около 4,8 млрд. долара за повече от 80 хил. длъжници.

През юни Върховният съд отмени плана за облекчаване на студентските заеми с аргумента, че програмата е незаконна, тъй като не е изрично одобрена от Конгреса. Целта на плана беше да се анулират до 20 хил. долара дългове за около 43 млн. кредитополучатели, които отговаряха на условията.

В изявлението си днес, Джо Байдън заяви: "Продължаваме да търсим алтернативен път за облекчаване на студентските дългове на възможно най-много кредитополучатели възможно най-бързо". /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase