Снимка: БГНЕС

Въпреки категоричната победа в събранието на републиканците в Айова снощи, лекарите предупреждават, че Доналд Тръмп изглежда уморен, изтощен и нестабилен през последните месеци.

77-годишният бивш президент, обикновено изпълнен с енергия и харизма, изглеждаше необичайно крехък и нестабилен, когато влезе в хотел в Де Мойн след натоварен ден на кампания в събота вечер.

Д-р Стюарт Фишер, лекар по вътрешни болести в Ню Йорк, каза пред DailyMail: "Никога не съм виждал това в него. Ходенето е един проблем, но балансът е друг. Изглеждаше като на кораб в морето."

По време на победната му реч в понеделник вечерта коментаторите посочиха, че Тръмп е бил по-малко оживен от обикновено и гласът му е бил по-нисък. Подобна критика беше отправена към неговото президентско изявление през 2022 г.

Неговата трета предизборна кампания беше помрачена от поредица от гафове, които изглежда се увеличават с честота, включително погрешното приемане на Барак Обама за настоящия президент и бъркане на името на града, в който той говори.

Д-р Кийт Восел, невролог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, каза пред DailyMail, че бившият президент изглежда "доста изтощен" на фона на агресивен график на кампанията и нарастващи правни проблеми.

Коментатори, колеги политици и дори бившият заместник прессекретар на Белия дом Сара Матюс казаха, че поведението на Тръмп е станало видимо по-уморено през последните месеци.

Мнозина също така твърдят, че физиката на Тръмп изглежда по-слаба, а лицето му по-мършаво напоследък. Носят се слухове, че бившият президент е отслабнал с помощта на хитови лекарства за отслабване за диабетици.

Д-р Фишер, който беше критичен към диетата и навиците при съня на Тръмп в миналото, добави: "Не можете да заблудите майката природа. Ако не сте водили здравословен живот , ще остареете по-бързо и тогава завесата ще се спусне."

Но д-р Фишер предупреди да не се преувеличава поведението на Тръмп в Айова, посочвайки изключително студеното време. Ниските температури причиняват свиване на кръвоносните съдове, намалявайки богатия на кислород кръвен поток и водейки до спазми и нарушаване на движението и координацията.

Ниските температури могат да доведат до скованост на мускулите и загуба на чувствителност, което може да обясни тромавата му походка.

"Температурите са наистина много ниски. Не е като в Ню Йорк. Плюс това, има студен вятър, а той е заснет на влизане, директно на вратата. Може да отнеме до пет минути, за да се аклиматизира напълно, когато влезете на закрито", обяснява още д-р Фишер.

А може и просто възрастта на Тръмп да започва да личи. Намаляването на двигателната функция и координацията рязко се срива на възраст между 75 и 80 години.

Въпреки милионите долари на Ники Хейли и Рон ДеСантис, похарчени в 99-те окръга на Айова, Тръмп спечели 98 от тях. Но той не беше толкова активен, както е обичайно.

Той участва в импровизирано събитие в кметството през уикенда, заобиколен от поддръжници, където остана седнал, с отпуснати рамене и смекчи тона си.

Тръмп твърди, че умишлено смесва имената на Обама и Байдън. Той  каза, че е говорел "саркастично", когато е вмъкнал името на Барак Обама, докато се оплаквал от президента Байдън. След това добави, че е издържал когнитивния тест на скорошния си физически преглед.

И докато доставяше купчина пици за местна пожарна служба в Айова в неделя, той изглежда влачеше единия си крак, докато вървеше по същия начин, както в хотела предната вечер.

Влизането му в хотела в събота беше последният случай, в който Тръмп изглеждаше объркан и нестабилен.

Той многократно е обърквал бившия президент Барак Обама с настоящия президент Джо Байдън, казвал е, че САЩ ще влязат във Втората световна война, ако Байдън остане на поста, въпреки че вече е имало Втора световна война, и е объркал имената на градовете, в които води кампании.

По-малко оживеното поведение и спокойното темпо на Тръмп по време на този изборен цикъл не оказаха отрицателно въздействие върху неговите резултати в анкетите срещу президента Байдън, който е твърде стар за втори мандат според 77% от анкетираните американски избиратели.

За милиони гласоподаватели последните спънки на Тръмп са нищо в сравнение със значителния дял словесни гафове и падания на президента Байдън.

Лекарите и на Байдън, и на Тръмп са потвърдили годността им да заемат длъжност, въпреки съмненията сред избирателите.

Д-р Фишер каза: "Възрастта му не е това, което беше. Това може да накара хората да се замислят по отношение на изборите, че имаме работа не с един, а с двама души, които не са в разцвета си физически. Дали са умствено годни или не, ще оставя другите да обсъждат. Но това е един от отличителните белези на процеса на стареене."

Президентът Байдън като цяло беше по-прям от Тръмп относно здравословното си състояние, включително лекарствата, които приема, които биха могли да направят паданията по-опасни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase