Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп за кратко се завърна като централен герой в европейската политика по-рано тази седмица.

Според ръководителя на вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон, Тръмп е казал на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през 2020 г., че "ако Европа бъде атакувана, ние никога няма да дойдем да ви помогнем и да ви подкрепим".

Забележките на Бретън по време на събитие в Европейския парламент дойдоха по-малко от седмица преди събранията в Айова и началото на гласуването на първичните избори за президент на Републиканската партия в САЩ, които се очаква Тръмп да спечели. Те също така съвпаднаха с предложението на Бретон за фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на производството на боеприпаси в целия блок – факт, който не се пропуска от неговите критици.

Множество служители и дипломати на ЕС отбелязаха пред CNN, че внезапното му напомняне е дошло в особено чувствителен момент, когато ЕС се опитва да изгради свои собствени отбранителни способности извън водения от САЩ съюз НАТО. Не е тайна, че запасите от боеприпаси в държавите-членки на НАТО са изчерпани поради военната подкрепа на Запада за Украйна.

Дали Тръмп наистина е направил тези коментари или не е до голяма степен без значение за европейските служители. Възгледите на бившия президент за историческата роля на Америка в европейската сигурност са добре известни. По време на президентството си Тръмп редовно говори за лишаване от финансиране на НАТО, като същевременно прави комплименти на авторитарни лидери, включително руския Владимир Путин, които се смятат за противници на същия военен съюз.

Напомнянето, че Тръмп поддържа тази гледна точка и фактът, че той скоро може да се върне в Белия дом, обаче предизвикват истинска загриженост и мъка в Брюксел.

Отчасти, защото вярванията му се коренят в неудобната истина, че европейските нации не са финансирали достатъчно армиите си от десетилетия на предположението, че войната е малко вероятна и че ако най-лошото се случи, САЩ ще се втурнат да им помогнат.

Колкото и наивно да звучи това, Тръмп опроверга това предположение. И неговата враждебност към военните усилия в Украйна оказва влияние дори сега, играейки ролята на нежеланието на Републиканската партия да даде повече американско финансиране за Украйна.

"Когато Тръмп се появи, това ни събуди с факта, че САЩ може някога да не действат в европейски интерес, особено ако противоречи на американските интереси", каза високопоставен дипломат от ЕС пред CNN. "Звучи наивно да го казваме на глас, но това беше предположението, което много хора направиха."

По време на президентството на Тръмп тази нова реалност накара Европа да се задълбочи. Длъжностни лица заключиха, че Европа трябва да се подготви за бъдеще, в което на Съединените щати не може да се разчита по същия начин, както винаги. Това мислене беше подчертано, когато президентът Джо Байдън запази много от политиките на Тръмп за Америка на първо място, особено по отношение на търговията и Китай.

Това е втората причина, поради която напомнянията за антиевропейските настроения на Тръмп са жилави: въпреки най-добрите си намерения, европейската защита срещу Тръмп, както някои неелегантно я наричат, не е стигнала много далеч.

Що се отнася до търговията, Европа предприе мерки за намаляване на зависимостта си от отделни нации и разнообразяване на веригите си за доставки, така че да не може да бъде държана на откуп, ако търговски партньор внезапно промени политиката си, както направи Тръмп по отношение на стоманата, налагайки мита от 25% върху вноса от ЕС.

"Никакво намаляване на риска не може да компенсира внезапна промяна на политиката, която прави по-трудно за европейците да продават в Америка", казва Иън Бонд, заместник-директор на мозъчния тръст Center for European Reform. "При втори мандат не е извън границите на възможността той да реши, че някой друг материал е риск за американската сигурност."

Що се отнася до отбраната и сигурността, ЕС призна миналите си неуспехи и се съгласи драстично да увеличи разходите си за отбрана в целия блок и на континента като цяло. Съюзът прие много сериозно войната в Украйна, изпращайки милиарди евро финансиране заедно с оръжия и помощ. Освен това работи усилено за присъединяването на Украйна към блока възможно най-скоро.

Исторически погледнато, натискането на Русия и изпращането на това ниво на европейски пари и ресурси на трета страна би било невъзможно, тъй като държавите-членки не са убедени дали това е в техен национален интерес. Беше забележително, че Европа, ЕС успя да стигне толкова далеч и толкова бързо, колкото в подкрепа на Украйна от началото на инвазията.

Въпреки това неудобната истина е, че превъоръжаването на 27 държави и промяната на начина, по който търгуват, отнема много време, така че дълбоко вкоренените връзки и крайната зависимост от не биха били лесни за премахване, дори при нормални обстоятелства.

Но последните няколко години бяха всичко друго, но не и нормални за Европа. COVID-19 заема огромна част от честотната й лента, докато войната в Украйна, страна, която граничи с ЕС и се опитва да се присъедини към блока, е на първо място в дневния ред на всяка среща на лидерите на ЕС.

Освен разсейването, проверката на Тръмп е трудна, защото самият Тръмп представлява доста уникална заплаха за Европа.

За разлика от Китай или Русия, САЩ не са враждебна държава. Той е стар съюзник и не атакува активно Европа по начина, по който Пекин или Москва биха могли чрез кибератаки или военни действия.

И в двата случая Европа може да използва икономически санкции или засилено военно присъствие, за да защити интересите си. Ясно е, че дори при Тръмп това не би било подходящо или необходимо срещу САЩ. Въпреки това, дипломатическите действия срещу Тръмп също са трудни, тъй като неговата тънкообидна природа означава, че всяка критика рискува да предизвика огромна свръхреакция.

Заключението, до което са стигнали някои дипломати, е, че най-добрият начин да се справите с Тръмп, ако той спечели тазгодишните избори, е да запазите спокойствие и да продължите с отдалечаването на Европа от САЩ.

"Последния път прекарахме толкова много време в блъскане да отговорим всеки път, когато Тръмп изрече каквато и да е мисъл, която току-що му е хрумнала в главата. Доста често обаче той не действаше според нещата, които каза", каза представител на ЕС пред CNN.

Друг европейски дипломат каза, че Брюксел не може да се разсейва от Тръмп, както направи първия път, нито може да обърне твърде много внимание, ако Тръмп повдигне перспективата за прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. "Ако той започне да говори за това, няма много какво да направим. Просто трябва да сме зрели и да продължим, защото колкото и да свърши тази война, Европа ще понесе последствията, а не Америка."

Не е тайна, че европейските служители предпочитат Тръмп да не се връща в Белия дом.
Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка, каза само тази седмица, че завръщането на Тръмп би било „заплаха“ за Европа. Токсичното наследство от първото му президентство може би е, че трансатлантическите отношения никога вече не са същите.

Проблемът за Европа е, че ще отнеме години, може би десетилетия, за да прекрати зависимостта си от САЩ. И през това време ще бъде много трудно да игнорирате това, което най-могъщият човек на планетата казва в даден ден, особено когато става въпрос за вас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase