Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Ударите на САЩ по цели в Ирак и новите атаки на бойците хути срещу корабоплаването в Червено море бяха последните предупредителни знаци, че войната в Газа рискува да се разрасне в по-широк конфликт, който дестабилизира Близкия изток.

Късно в понеделник Пентагонът съобщи, че силите му са нанесли удари по три обекта в Ирак, свързани с „Катайб Хизбула". Вашингтон заяви, че иракската бунтовническа групировка, подкрепяна от Иран, стои зад нападението, при което са ранени трима американски служители, а един от тях е в критично състояние.

„Въпреки че не се стремим към ескалация на конфликта в региона, ние сме ангажирани и напълно готови да предприемем допълнителни необходими мерки за защита на нашите хора и съоръжения“, заяви в изявление министърът на отбраната Лойд Остин. Той я определи като „необходима и пропорционална“ реакция.

Във вторник базираните в Йемен бунтовници хути, също подкрепяни от Иран, подновиха нападенията си срещу корабоплаването в Червено море. MSC Mediterranean Shipping Co. потвърди, че контейнеровозът MSC United VIII е бил ударен по време на път за Пакистан. В съобщението се казва, че няма данни за наранявания.

Централното командване на САЩ съобщи в публикация в социалните мрежи на X, че американски разрушител и изтребители F/A-18 са свалили 12 безпилотни летателни апарата, три противокорабни балистични ракети и две наземни крилати ракети, изстреляни от хутите над южната част на Червено море във вторник. Тя съобщи, че няма нанесени щети на корабите или данни за пострадали.

САЩ и редица други държави сформираха морска оперативна група, която да реагира на атаките в Червено море. С това уверение A. P. Moller-Maersk A/S, втората по големина контейнерна линия в света, заяви през уикенда, че се подготвя да възобнови превозите през морето. Въпреки това петролът поскъпна във вторник, тъй като напрежението във връзка с прекъсването на корабоплаването остана високо.

Въпреки че Иран отрича да е помагал на бойци да атакуват търговски кораби, Ислямската република се закани, че Израел ще плати цената за въздушния удар в Сирия в понеделник, при който беше убит висш командир на Революционната гвардия.

„Очевидно е, че колкото по-дълго продължава войната между Израел и „Хамас“ с такава кинетична интензивност, толкова по-вероятно е да се стигне до ескалация“, коментира Аарон Дейвид Милър, старши сътрудник във Фондацията за международен мир „Карнеги“ и бивш служител на САЩ, който е съветвал държавни секретари по въпросите на Близкия изток.

Броят на недържавните групи, както и непредвидимостта на израелските военни операции и на потенциалните реакции на Иран, затрудняват прогнозирането на това кога конкретни инциденти могат да прераснат в по-широка ескалация. Но Милър заяви, че САЩ вероятно ще бъдат принудени да действат по-настойчиво, ако регионална група убие американски военнослужещи. „Ако бъдем атакувани директно и американците загинат, тогава ще трябва да има много, много по-тежък отговор“, каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Нападенията и други събития в региона подчертават все по-трудното балансиране на администрацията на Байдън, която се опитва да подкрепи Израел в битката му срещу войнстващата групировка „Хамас“, която на 7 октомври уби 1200 израелци и взе повече от 200 заложници. „Хамас“ е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

САЩ изпратиха ударни групи от самолетоносачи в опит да възпрат подкрепяните от Иран сили в региона да нанесат удар по Израел, който води все по-смъртоносна сухопътна война в гъсто населените градски райони в Газа. Но американските служители също така оказват натиск върху Израел да прекрати интензивните си операции в Газа, които са довели до смъртта на около 20 000 души, според управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването.

Израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермер се срещна във вторник във Вашингтон с държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Според служител на Белия дом дискусиите са били свързани със самата война, усилията за освобождаване на заложниците в Газа, ограничаване на цивилните жертви и планиране на бъдещето на региона.

Разговорът относно конфликта се съсредоточи върху това израелските сили да се насочат към основните цели на „Хамас“, каза служителят.

Отделно от това президентът Джо Байдън е разговарял с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани за усилията да се постигне освобождаване на заложниците, държани в Газа, и да се засили хуманитарната помощ за територията, съобщи Белият дом във вторник вечерта.

За израелските служители, които се притесняват от бойците на „Хизбула“ в съседен Ливан и други групировки в региона, настоящият конфликт вече прилича на по-широка война, която САЩ твърдят, че се опитват да предотвратят.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в Кнесета, че Израел се намира в разгара на „война на няколко фронта“, тъй като вече е бил атакуван от седем различни места - Газа, Ливан, Сирия, Западния бряг, Ирак, Йемен и Иран.

„Вече сме предприели действия срещу шестима от тези седем и сега ще кажа по възможно най-ясния начин, че всеки, който предприеме действия срещу нас, ще стане потенциална мишена“, каза той пред Комисията по външни работи и отбрана. „Няма да има имунитет за никого.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Исти.....

преди 4 месеца

Дано стане по бързо и сериозно, САЩ трябва да изядат шамарите та белким си махнат грозните пипала от България !!! Така ще си поемем въздух, а нашите предатели ние ще си оправим бързо!!!

34

Шопендар

преди 4 месеца

800милиярда долара военен бюджет трябва да бъде реализиран,и това става само с войни.очаква ни гореща 2024г,да се кръстиме да не стане много гореща,и да не ни хвърлят и нас в огъня новите ни брудери(братя)

33

Анонимен

преди 4 месеца

Войната е Кувейт я почнаха палестинските 'бежанци'. Кувейт ги приютиха, а те за благодарност образуваха отряди да си правят държава на чуждата територия. А Садам използва повода да си разшири територията. Същото се случи в Йордания, само че йорданците изклаха 25.000 палестинци и утихна. Оттам тия отидоха в Ливан и разсипаха държавата, опитаха и в Египет същото

fallback